Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα έχει σήμερα, Παρασκευή (28/5), ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πόλη Σότσι της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση για φέτος ανάμεσα στους δύο άνδρες , ωστόσο το περιστατικό με την πτήση της Ryanair και τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν ο Πούτιν με τον Λουκασένκο.

Διαβάστε ακόμη: Reuters: Η Τουρκία πίεζε το ΝΑΤΟ να μη ζητήσει κυρώσεις ενάντια της Λευκορωσίας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν τη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου και το ζήτημα με την πτήση της Ryanair και τις κυρώσεις της Ε.Ε. δεν βρίσκεται στην ατζέντα και δεν θα συζητηθεί. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο κ. Λουκασένκο θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τον Ρώσο πρόεδρο λεπτομερώς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό. Παράλληλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου δεν θα γίνουν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. μετά το πέρας της συνάντησης.

«Οι ετοιμασίες για μία τέτοια επίσκεψη εργασίας είναι σε εξέλιξη. Θα υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στους δύο προέδρους, όπως είχε σχεδιαστεί και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος εργασίας», είχε δηλώσει ο Πεσκόφ την Τετάρτη σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η συζήτηση για την ενοποίηση των δύο κρατών, μία πρόταση που έχει κάνει εδώ και χρόνια ο Πούτιν στον Λουκασένκο καθώς οι δύο χώρες έχουν αρκετές εμπορικές συμφωνίες, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα σύνορα μεταξύ του. Στη συγκεκριμένη πρόταση ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής, καθώς φοβάται ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να είχε επιπτώσεις στην ανεξαρτησία της χώρας του και στην εξουσία του και η οποία είναι μία εξαιρετικά μη δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στους Λευκορώσους.

Ποια είναι η σχέση Πούτιν – Λουκασένκο

Η σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο σύμφωνα με την Washington Post, έχει περάσει από πολλές φάσεις. Ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο Λευκορώσος πρόεδρος ήθελε ν’ αποβάλλει τον τίτλο του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», όπως τον έχουν αποκαλέσει αρκετοί στη Δύση, είχε κάνει «άνοιγμα» προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είχε απομακρυνθεί από τη Ρωσία.

Παράλληλα οι δύο χώρες διαφωνούν συνεχώς σχετικά με τις συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στον συγκεκριμένο τομέα η σχέση τους έφτασε στο ναδίρ το 2019, όταν η Μόσχα σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στο Μινσκ.

Πάντως από τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου όταν ο Λουκασένκο κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για νοθεία και ξεκίνησαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις και αυξήθηκε η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών και πολιτικών αντιφρουνούντων, ο Πούτιν έχει στηρίξει τον Λευκορώσο πρόεδρο, καθώς βλέπει το Μινσκ σαν μία χώρα από την οποία μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις της Δύσης.

Στο τελευταίο συμβάν με την πτήση της Ryanair ο Λουκασένκο είχε και πάλι τη στήριξη της Ρωσίας, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «λογική» την εκτροπή της πτήσης στο Μινσκ εξαιτίας της «απειλής βόμβας» που αποδείχθηκε ψευδής, ενώ η Μόσχα χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών και προχώρησε σε συγκρίσεις με την αναγκαστική ενδιάμεση προσγείωση αεροσκάφους του Έβο Μοράλες το 2013 στη Βιέννη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA