Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που συνέβη πριν από 25 χρόνια μετά τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα με σειρά βίντεο ο καταδικασμένος ως αφεντικό συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία, Σεντάτ Πεκέρ.

Διαβάστε ακόμη: Τούρκος Αρχιμαφιόζος: «Με ένα τρίποδο και μια κάμερα σας έγινα μπελάς» - Απειλές προς τον Ερντογάν

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 17 εκατομμύρια προβολές, ο Πεκέρ αναφέρει ότι ανέθεσε στον αδελφό του, Ατίλα να δολοφονήσει το 1996 τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί κατόπιν διαταγής ενός πρώην υπουργού. Στο ίδιο βίντεο ο αρχιμαφιόζος υποστηρίζει ότι ο αδελφός του δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την αποστολή και να εκτελέσει τον δημοσιογράφο, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996. Ο Ατίλα Πεκέρ συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από εννέα ημέρες, λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο του αδερφού του.

Σήμερα, Τρίτη (1/6), οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μία νέα έρευνα για τη δολοφονία του Ανταλί μετά από αίτημα που βασίζεται στην εξέταση του Ατιλά Πεκέρ και το οποίο «περιλαμβάνει πολλούς ισχυρισμούς». Προσέθεσε ακόμα ότι θα παρθεί λεπτομερής κατάθεση από τον Ατίλα Πεκέρ.

Ανέφεραν ακόμη ότι πέραν των πιθανών αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία, καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πληροφοριών και εγγράφων από τις τουρκοκυπριακές δικαστικές «αρχές» σχετικά με τη δολοφονία.

Η αρχική έρευνα κατά την περίοδο της δολοφονίας του Ανταλί δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο υπεύθυνος τους εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία το 2005 για αποτυχία διεξαγωγής «επαρκούς και αποτελεσματικής διερεύνησης των συνθηκών γύρω από τη δολοφονία».

Ποιος είναι ο Σεντάτ Πεκέρ

Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, έγινε γνωστός τη δεκαετία του '90, σαν μαφιόζος και μέλος συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2007 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν τη σύσταση και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ίδιος υποστηρίζει στα βίντεο που δημοσιεύει και τα οποία έχουν προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι βρίσκεται σε σουίτα ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, ωστόσο το Reuters δεν κατάφερε να εντοπίσει που βρίσκεται. Τα οκτώ βίντεο που έχει δημοσιεύσει στον λογαριασμό του στο YouTube, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 70 εκατομμύρια προβολές. Οι καταγγελίες του Πεκέρ αφορούν νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για εγκλήματα όπως βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που έχουν δεχθεί τα «βέλη» του μαφιόζου. Ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο Σοϊλού του είχε προτείνει προστασία και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.  Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως ανυπόστατες. Ο Σοϊλού έχει αρνηθεί τις συγκεκριμένες κατηγορίες και όπως και ο Ερντογάν και άλλα μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστηρίζουν ότι όλα αυτά αποτελούν μία σκευορία εναντίον της Τουρκίας. Ο Πεκέρ απειλεί ότι το επόμενο βίντεό του θα αφορά στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και «θα λογαριαστούν οι δυο τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA