Μενού
  • Α-
  • Α+

Της Έφης Τσιβίκα

Μείωση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού ή/και του δείκτη θετικότητας σημειώνεται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ειδικότερα, δύο μόνο χώρες στην ΕΕ / ΕΟΧ  (Ιρλανδία και Πορτογαλία) ανέφεραν αυξανόμενα ποσοστά στους συγκεκριμένους δείκτες, ενώ καμία χώρα δεν ανέφερε αύξηση των ποσοστών θανάτων.

Διαβάστε ακόμη: Kορονοϊός: Στο 56% το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ – Στους 2.200 οι νοσηλευμένοι

Η πίεση στο σύστημα υγείας (πληρότητα των νοσοκομείων ή / και των ΜΕΘ ή / και οι νέες εισαγωγές λόγω COVID-19 ) παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα  (τουλάχιστον το 25% του μέγιστου επιπέδου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας) ή αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, σε 20 χώρες σημειώθηκαν μειώσεις σε αυτούς τους δείκτες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τα ποσοστά εμβολιασμού σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω στην ΕΕ / ΕΟΧ διαμορφώνονται στο 45,6% για τουλάχιστον μία δόση και στο 22,5% όσον αφορά στον πλήρη εμβολιασμό.

Καθώς η κατάσταση στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται και ο εμβολιασμός προχωρά, πολλές χώρες αναπροσάρμοσαν ορισμένα μέτρα, με βάση τις εξελίξεις σε τοπικό ή/και εθνικό επίπεδο, μειώνοντας τους περιορισμούς. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά το διάστημα 13 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2021 έτσι όπως ενδεικτικά καταγράφονται στις Εκθέσεις του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid:

Γαλλία

Επιτράπηκε από τις 19 Μαΐου το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και έως τις 9μμ. Από την ίδια ημέρα, επαναλειτούργησαν επίσης τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Η ώρα έναρξης της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας μετατέθηκε στις 9μμ και θα μετατεθεί εκ νέου στις 11μμ από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου. Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα ανοίξουν στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

Γερμανία

Οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν ανοίξει τους εξωτερικούς χώρους τους σε όλη την επικράτεια, ενώ σταδιακά τίθενται σε λειτουργία και οι εσωτερικοί χώροι. Περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας. Ενδεικτικά, στην Βάδη – Βυρτεμβέργη τα εστιατόρια λειτουργούν έως τις 9μμ, ενώ από τις 8 Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα πάρκα δραστηριοτήτων, οι ενοικιαζόμενες παραθεριστικές κατοικίες και τα κάμπινγκ. 

Στη Βαυαρία αρχίζουν και πάλι οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ενώ λειτουργούν και πάλι τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και υποχρεωτικά τεστ. 

Στο Βερολίνο από τις 4 Ιουνίου, επιτρέπεται η συνάντηση δέκα ατόμων από πέντε διαφορετικά νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα γυμναστήρια λειτουργούν με τεστ και ραντεβού. Επιπλέον, επιτρέπεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων με έως και 500 θεατές, σε υπαίθριους χώρους. Από τις 18 Ιουνίου αναμένεται να επιτραπούν και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, με κάλυψη μέχρι του 50% των δυνατοτήτων των ξενοδοχείων.

Ιταλία

Η βαθμιαία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εγκρίθηκε στις 17 Μαΐου. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11μμ (και όχι στις 10μμ το βράδυ), ενώ από τις 7 Ιουνίου θα ξεκινά τα μεσάνυχτα και από τις 21 Ιουνίου οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης, αποφασίστηκε τα εμπορικά κέντρα να μένουν ανοικτά και τα σαββατοκύριακα από τις 22 Μαΐου και να ξαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια στις 24 Μαΐου. Οι κλειστές πισίνες θα ξανανοίξουν την 1η Ιουλίου.  Η παρουσία κοινού σε αθλητικές διοργανώσεις επιτρέπεται από την 1η Ιουνίου σε ανοικτούς χώρους και θα επιτραπεί από την 1η Ιουλίου σε κλειστούς, αλλά μόνον καλύπτοντας μέχρι το 25% επί του συνόλου των θέσεων και στις δύο περιπτώσεις. Οι δεξιώσεις, μετά από θρησκευτικούς και πολιτικούς γάμους θα επιτραπούν στις 15 Ιουνίου, αλλά οι καλεσμένοι πρέπει να φέρουν μαζί τους, «πράσινη κάρτα» που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιασθεί, έχουν ιαθεί από τον κορονοϊό ή έχουν κάνει μοριακό τεστ. Προς το παρόν, παραμένουν κλειστά, κλαμπ, ντίσκο και αίθουσες χορού, που βρίσκονται τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Από την 1η Ιουνίου  οι πελάτες των καφέ και εστιατορίων μπορούν να καταναλώνουν φαγητό και ροφήματα και στο εσωτερικό των καταστημάτων, ενώ μπορούν να τρώνε και όρθιοι, αλλά διατηρώντας πάντα την απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου. Επίσης από τις 31 Μαΐου σε τρεις περιφέρειες (με πρωτεύουσα την Τεργέστη, το Κάλιαρι της Σαρδηνίας και στην μικρή περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας) καταργήθηκε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ισπανία

Οι περιφέρειες με αριθμό μολύνσεων κάτω των 50 ανά 100.000 άτομα θα μπορούν να ανοίξουν ντίσκο και νυχτερινά κλαμπ έως τις 3πμ, αν και θα συνεχίσουν να ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί. Σε περιφέρειες μεσαίου κινδύνου με πτωτικό ποσοστό μολύνσεων – που καταγράφεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – χώροι εκδηλώσεων μπορεί επίσης να ανοίξουν, αλλά με χωρητικότητα 30% στους εσωτερικούς χώρους.

Ολλανδία

Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες επαναλειτούργησαν στις 19 Μαΐου, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8μμ. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες άνοιξαν ξανά στις 20 Μαΐου.

Από την 31η Μαΐου τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες και σε κλειστούς χώρους, ενώ επαναλειτούργησαν τα μουσεία.

Αυστρία 

Στις 19 Μαΐου επαναλειτούργησαν ο τουρισμός, η εστίαση, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο με περιορισμούς, ενώ από τις 17 Μαΐου, έχουν επιστρέψει στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ, θα έχει αναρρώσει από την νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση, αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας. Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δέκα ενήλικες και παιδιά επιτρέπεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μόνο τέσσερις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στις 28 Μαΐου ανακοινώθηκε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με ισχύ από τις 10 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε 8 και 16 αντίστοιχα (από 4 και 10 αντίστοιχα), η παράταση της ώρας λειτουργίας στην εστίαση από τις 10μμ στα μεσάνυχτα, η μείωση της απόστασης ασφαλείας από τα δύο στο ένα μέτρο, όπως και η μείωση στο λιανεμπόριο των 20 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο σε 10.

Σουηδία

Στις 27 Μαΐου ανακοινώθηκε χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων με ισχύ από την 1η Ιουνίου που αφορούν στο μειωμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, τον αριθμό των πελατών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και το κλείσιμο μουσείων και ψυχαγωγικών πάρκων. Στις συνεχιζόμενες συστάσεις – με εθελοντική εφαρμογή – περιλαμβάνεται η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πολωνία

Τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου. Πριν από το τέλος Μαΐου, όλα τα παιδιά  είχαν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ επιτρέπονται εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους. Η χώρα μετέφερε επίσης νωρίτερα κατά μία εβδομάδα, στις 21 Μαΐου, την επαναλειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιακών χώρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες άνοιξαν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.

Ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου ότι ο αριθμός των καλεσμένων που επιτρέπονται σε μεγάλες συναθροίσεις, όπως γάμοι, θα αυξηθεί σε 150 από 50, από τις 6 Ιουνίου, ενώ στο όριο αυτό δεν θα προσμετρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Επίσης, θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των ανθρώπων σε συνέδρια και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Σερβία

Από την 1η Ιουνίου παρατάθηκε κατά 2 ώρες το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, τα οποία πλέον είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Το ίδιο ωράριο ισχύει για τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Επίσης αυξήθηκε στους 200 (από 100) ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να μετέχουν σε συνέδρια, διαλέξεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κροατία

Τα μπαρ και τα εστιατόρια επαναλειτουργούν, αλλά οι πελάτες πρέπει να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. Μόνο στα ξενοδοχεία επιτρέπεται η λειτουργία των εστιατορίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις θα κλείνουν υποχρεωτικά στις 10 μμ, ενώ οι παραλίες, οι ιαματικές πηγές, τα πάρκα, οι ζωολογικοί κήποι και τα περισσότερα μουσεία είναι ανοιχτά. Τα νυχτερινά κλαμπ ωστόσο παραμένουν κλειστά.

Τσεχία

Άνοιξαν οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων στις 17 Μαΐου, ενώ οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις θα ξεκινήσουν και αυτές, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Νορβηγία

Από τις 27 Μαΐου επιτρέπονται οι δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων ατόμων και η κατανάλωση αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι τοπικοί περιορισμοί, ωστόσο, σε ορισμένα μέρη θα παραμείνουν αυστηρότεροι σε σχέση με εκείνους που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αλκοόλ  σερβίρεται μόνο μέχρι τις 10μμ παρότι το Όσλο και η γύρω περιοχή εξακολουθούν να απαγορεύουν εντελώς την πώληση αλκοόλ. Οι Νορβηγοί  μπορούν να δέχονται στα σπίτια τους και πάλι μέχρι 10 προσκεκλημένους, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με εκείνον που επιτρεπόταν από τα μέσα Απριλίου, ενώ 200 άτομα μπορούν να παρακολουθούν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με κράτηση θέσεων, από 100 που ίσχυε πριν.

Ελβετία

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανακοινώθηκε στις 26 Μαΐου, με ισχύ από τις 31 του ίδιου μήνα. Περιλαμβάνει άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων ακόμα και μετά τις 11μμ με έως 4 άτομα ανά τραπέζι. Για τις εκδηλώσεις που υποδέχονται κοινό, το νέο ανώτατο όριο είναι 100 άτομα (αντί για 50) σε εσωτερικούς χώρους και 300 (αντί για 100) σε εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, 50 άτομα μπορούν τώρα να συγκεντρωθούν για να αθληθούν μαζί, αντί για 15 έως τώρα. 

Το όριο που έχει τεθεί στις ομάδες στον πολιτισμό επίσης αυξάνεται στα 50 άτομα, και είναι και πάλι δυνατό να διοργανωθούν παραστάσεις, στις οποίες ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως και για τις εκδηλώσεις που υποδέχονται κοινό (κυρίως η χρήση μάσκας). Στο πανεπιστήμιο, έχει αρθεί το όριο των 50 ατόμων που είχε οριστεί για την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Επίσης, η 31η Μαΐου σηματοδότησε το τέλος της υποχρεωτικής τηλεργασίας για τις εταιρίες που οργανώνουν τακτικούς ελέγχους για Covid. Οι μεγάλες εκδηλώσεις θα μπορούν και πάλι να επιτραπούν από τον Ιούλιο, με μέγιστο αριθμό 1.000 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και 5.000 ατόμων σε εξωτερικό χώρο. Από τις 20 Αυγούστου, οι μεγάλες εκδηλώσεις θα μπορούν να δέχονται έως 10.000 άτομα.

Τουρκία

Τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν στις 17 Μαΐου, επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρήθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου. Οι τουρίστες μπορούν να επισκέπτονται τα μουσεία, τις παραλίες, ενώ τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα λειτουργούν με περιορισμούς στην δυναμικότητά τους. Τα εστιατόρια και τα καφέ επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για γεύματα σε πακέτο, ενώ το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας. Θέατρα, γυμναστήρια και πισίνες παραμένουν κλειστά. 

Στις 31 Μαΐου ανακοινώθηκε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει μερική άρση του lockdown τα Σαββατοκύριακα και επαναλειτουργία των εστιατορίων με περιορισμένο αριθμό πελατών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA