Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία έκθεση η οποία συντάχθηκε στις 27 Μαΐου του 2020 από αμερικανικό κρατικό εργαστήριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο κορονοϊός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο της πόλης Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο κορονοϊός πιθανόν γεννήθηκε σε εργαστήριο της Γουχάν

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020 από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα αποτελέσματά της έρευνας αυτής στην έκθεσή του για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκτίμηση των επιστημόνων του Lawrence Livermore βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να καθορίσουν πως ο κορονοϊός αναπτύχθηκε και υπήρξε διασπορά του στον πληθυσμό. Ένα άτομο το οποίο έχει διαβάσει το έγγραφο ανέφερε ότι η έκθεση ενίσχυσε το επιχείρημα για περαιτέρω διερεύνηση στην πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική επειδή προέρχεται από ένα αναγνωρισμένο εργαστήριο και διαφοροποιείται από την επικρατούσα άποψη που υπήρχε την άνοιξη του 2020 ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως ο ιός μεταδόθηκε πρώτα στους ανθρώπους από κάποιο ζώο που είχε μολυνθεί από αυτόν, ανέφερε στην εφημερίδα ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε αναμειχθεί στην έρευνα. Το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2. Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Μια απόρρητη έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που κυκλοφόρησε όταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ ανέφερε ότι τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, έχουν δηλώσει αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Πεκίνο.

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας

Η ανακοίνωση που έκανε στις 26 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν και στην οποία ζητούσε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών, για το αν ο κορονοϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα. Το Πεκίνο κάνει λόγο για «πολιτική χειραγώγηση και μετάθεση ευθυνών» και φαίνεται ότι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας οδεύουν προς νέα ρήξη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν με μία οργισμένη δήλωση έδειξε την ενόχλησή του για τις ενέργειες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Αμερική «δεν νοιάζεται για τα γεγονότα ή την αλήθεια και έχει μηδενικό ενδιαφέρον για μία σοβαρή έρευνα με βάση την επιστήμη για προέλευση του κορονοϊού».

«Ο στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να στιγματίσουν, να χειραγωγήσουν πολιτικά και να ρίξουν την ευθύνη σε άλλους. Δείχνουν ασέβεια προς την επιστήμη, δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των ανθρώπων και λειτουργούν αντιπαραγωγικά στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», προσέθεσε.  Παράλληλα μίλησε και για το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι έχουν μία «μαύρη ιστορία» στη διάδοση παραπληροφόρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ανακοίνωση της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ, όπου χωρίς ν’ αναφέρεται απευθείας στην εντολή του Μπάιντεν κάνει λόγο για «εκστρατεία στιγματισμού και μετάθεσης ευθυνών, τα αποτελούν πισωγύρισμα».

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο Άντονι Φάουτσι, υγειονομικός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, ομολόγησε στους Αμερικανούς βουλευτές πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ο Φάουτσι εμφανίστηκε ενώπιον εξεταστικής επιτροπής και αποκάλυψε πως το κονδύλι διοχετεύτηκε στην κινεζική ερευνητική δομή μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας (EcoHealth Alliance), χρηματοδοτώντας μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό».

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», ώστε να καταλήξουν στην αιτία για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα. Αυτό έγινε παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του κορονοϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA