Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψε τις ενστάσεις ένσταση του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς, διατηρώντας την ποινή των ισοβίων.

Διαβάστε ακόμηΜακρόν: 77 άνθρωποι στην ασφάλειά του και δεν πρόλαβαν το χαστούκι - Αντιδράσεις στην Γαλλία

«To δικαστήριο απορρίπτει εν συνόλω την έφεση Μλάντιτς και επιβεβαιώνει την ποινή των ισοβίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε γραπτή σύνοψη της απόφασης. 

Οι δικαστές έκριναν ότι ο Μλάντιτς θα παραμείνει κρατούμενος στη Χάγη ενώ ήδη διεξάγονται συζητήσεις για τη χώρα όπου θα εκτίσει την ποινή του. 

Μέχρι στιγμής κατάδικοι του διεθνούς αυτού δικαστηρίου κρατούνται σε συνολικά 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτζ έχει μεταφερθεί από τον περασμένο Μάιο σε βρετανικές φυλακές.

Ο 78χρονος Μλάντις είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, τρομοκράτησης άμαχου πληθυσμού και για την εξόντωση περισσότερων από 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στην Σρεμπρένιτσα. 

Ο «Χασάπης των Βαλκανίων» είχε υποβάλει ένσταση τόσο κατά της ετυμηγορίας όσο και κατά της απόφασης.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η τελευταία μεγάλη δίκη και η τελευταία διεθνής ακροαματική διαδικασία με αντικείμενο ιδιαίτερα τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιστα, την πρώτη στη Ευρώπη μετά το 1945.

Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, σερβικές στρατιωτικές μονάδες επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 1995 στην Σρεμπρένιτσα, πόλη που αποτελούσε «ζώνη ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Σέρβοι στρατιώτες σφαγίασαν 8.000 μουσουλμάνους της Βοσνίας, άνδρες και παιδιά. Τον Μάιο του 2016 ο «συνοδοιπόρος» του Μλάντιτς, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε πρώτο βαθμό. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε το 2019.

Ο Μλάνιτς συνελήφθη μόλις το 2011, 16 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Εκτός από την κατηγορία της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα ήταν αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες, όπως την πολιορκία του Σεράγεβου με πάνω από 10.000 νεκρούς και τη λεγόμενη εθνοκάθαρση σε άλλες περιοχές με θανατώσεις και εκτοπίσεις.

Δίκη – μαμούθ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη Χάγη, ήταν το πρώτο διεθνές για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ήδη από το 1993 τη σύστασή του.

Η νομική διαδικασία δημιούργησε το εξής «δεδικασμένο»: Για μία γενοκτονία υπόλογοι ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο οι στρατιωτικοί αλλά και οι πολιτικοί υπεύθυνοι.

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη Μλάντιτς επρόκειτο για μια δίκη-μαμούθ με σχεδόν 10.000 έγγραφα και 377 μάρτυρες.

Ποιος είναι ο Ράτκο Μλάντιτς 

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων Παρτιζάνων. Σκοτώθηκε το 1945 κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Παρτιζάνων στο χωριό του δωσίλογου αρχηγού της ναζιστικής κροατικής οργάνωσης Ουστάσι, Άντε Πάβελιτς. Το 1961 ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση, την οποία ολοκλήρωσε το 1965 με βαθμό 9,57. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών.  Άλλωστε η ένταξη των στρατιωτικών στην ΕΓΚ ήταν καθιερωμένη. Μέχρι το 1989 είχε εξελιχθεί σε επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης της Τρίτης Στρατιωτικής Περιφέρειας των Σκοπίων. 

Υπό την στρατιωτική ηγεσία του Ράτκο Μλάντιτς, ο Σερβοβοσνιακός Στρατός και συνολικά η σερβική πλευρά κέρδισαν αρκετές κρίσιμες μάχες.

Οι κρισιμότερες μάχες τις οποίες κέρδισε ο Μλάντιτς ήταν η Επιχείρηση Διάδρομος από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο του 1992 ενάντια στο Βοσνιακό και τον Κροατικό Στρατό, η Επιχείριση Βρμπας ενάντια στους Κροάτες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και οι επιχειρήσεις Κριβάγια και Στουπτσάνιτσα ενάντια στους Βόσνιους και τις δυνάμεις του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 1995.

Υπό την στρατιωτική ηγεσία του Ράτκο Μλάντιτς, ο Σερβοβοσνιακός Στρατός και συνολικά η σερβική πλευρά κέρδισαν αρκετές κρίσιμες μάχες.

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι. Ο Μπόρις Τάντιτς επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Η σύλληψή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στη σύλληψή του.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφεραν τη σύλληψη ως εθνική προδοσία ενώ υπερασπίστηκαν τον Στρατηγό Μλάντιτς ως ήρωα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA