Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον γύρο του κόσμου κάνει το χαστούκι που «έφαγε» ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από πολίτη, όταν ο πρώτος πήγε προς το μέρος του για να τον χαιρετήσει κατά την διάρκεια του Tour de France στην πόλη Βαλένς. 

Διαβάστε ακόμη: Πολίτης χαστουκίζει τον Μακρόν μπροστά στις κάμερες - Βίντεο ντοκουμέντο

Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας με πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα προσώπου να φωνάζει «Κάτω η Μακρονία» (“A Bas La Macronie”) και στη συνέχεια να χτυπά στο πρόσωπο τον Γάλλο πρόεδρο. Ανδρες της ασφάλειας έπεσαν αμέσως πάνω στον νεαρό που επιτέθηκε στον Μακρόν, ενώ άλλοι απομάκρυναν τον Γάλλο πρόεδρο. Ο νεαρός φώναξε και «Mont-Joye-Saint-Denis» που ήταν μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Γαλλίας, και χρησιμοποιήθηκε για καιρό ως πολεμική ιαχή των βασιλικών στρατευμάτων της χώρας, ενώ διατηρήθηκε και μετά την κατάργηση του θεσμού της βασιλείας, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. 

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε να μην πτοήθηκε από την πρωτοφανή αυτή επίθεση εναντίον του και λίγα λεπτά αργότερα συνέχισε να χαιρετά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, έχουν γίνει δύο συλλήψεις.  Μέχρι στιγμής, η ταυτότητα και το κίνητρο του άνδρα δεν έχουν γίνει σαφή. Οι αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους της πόλης Βαλένς, μετά το περιστατικό. 

Ποιος προστατεύει τον Μακρόν; 

Οι Γάλλοι πρόεδροι προστατεύονται από την Ομάδα Ασφαλείας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γνωστή ως GSPR. Ιδρύθηκε το 1983 και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από 77 άνδρες και γυναίκες για την προστασία - πλέον - του Μακρόν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM, οι αξιωματικοί «σκουπίζουν» την κάθε περιοχή πριν από τις επισκέψεις του προέδρου. Υπάρχει πάντα κι ένας ένοπλος αξιωματικός που βρίσκεται μαζί με τον Μακρόν στο αμάξι. Σημειώνεται, ότι 10 μέλη του GSPR ήταν με τον Μακρόν στο ταξίδι της Τρίτης. 

Οι αντιδράσεις μετά τα επεισόδια

Άμεση ήταν η αντίδραση από τους περισσότερους πολιτικούς της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε στην Εθνοσυνέλευση λίγο αργότερα ότι αν και η δημοκρατία απαιτεί συζήτηση και διαφωνία «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε βία, είτε λεκτική, είτε φυσικά σωματική». 

Ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λυκ Μελανσόν  έγραψε στο Twitter «αλληλεγγύη για τον πρόεδρο» αμέσως μετά το χαστούκι. 

Ακόμα και η ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε το περιστατικό βίας αναφέροντας ότι πολλές φορές οι πολιτικές συζητήσεις να μην μας ευχαριστούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτή η σωματική βία. 

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου έρχεται μια μέρα πριν το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων για μπαρ και εστιαρόρια, γεγονός που είχε να συμβεί εδώ και οκτώ μήνες. Επίσης, η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτείνεται στις 23:30, από τις 21:00 που ήταν μέχρι και σήμερα. 

Τι δήλωσε για το χαστούκι ο Μακρόν 

Μεμονωμένο γεγονός» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόντο περιστατικό με το χαστούκι που δέχθηκε από πολίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντομ. Οπως ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Le Dauphine Libre «πρέπει να μην αφήσουμε τα πολύ βίαια άτομα να κυριεύσουν στη δημόσια αντιπαράθεση. Δεν το αξίζουν». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA