Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία δακτυλιοειδής μερική ηλιακή έκλειψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου, η οποία ήταν εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη, αλλά καθόλου από την Ελλάδα. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη κάλυψε περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου.

Διαβάστε ακόμα: Υπερπανσέληνος Μαΐου – Τα κρυφά μηνύματα: Η σύνδεση με την Αποκάλυψη και η αστρολογική σημασία

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης περιορίστηκε στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο ήταν μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιελάμβανε τη χώρα μας.

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη αναμένεται να λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Θεωρίες συνωμοσίας

Οι ηλιακές εκλείψεις πάντα προκαλούσαν δέος και προβληματισμό στους αρχαίους πολιτισμούς, με τους ανθρώπους τότε να πιστεύουν ότι επρόκειτο για έργο των θεών ή ενός θηρίου στον ουρανό. Στην αρχαία δυτική Ασία, μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι τον Ήλιο τον καταβρόχθιζε ένας δράκος. Οι Βίκινγκς από την πλευρά τους πίστευαν ότι δύο λύκοι ήταν υπεύθυνοι για το δάγκωμα του Ήλιου.

Στην Κίνα, ένας αρχαίος μύθος ισχυριζόταν πως αιτία για μία ηλιακή έκλειψη ήταν ένας ουράνιος σκύλος που προσπαθούσε να φάει τον Ήλιο. Στην πραγματικότητα, μια παλιά λέξη για την έκλειψη στην Κίνα ήταν «shih», η οποία μεταφράζεται ως «να φάει». Μία από τις πρώτες καταγραφές από έκλειψη Ηλίου στην Κίνα χρονολογείται από το 2136 π.Χ. όπου και γραφόταν πως ο τότε Αυτοκράτορας Τσανγκ Κανγκ σκότωσε τους βασιλικούς αστρονόμους του επειδή δεν προέβλεψαν την έκλειψη. Μάλιστα, σύμφωνα με μία κινέζικη παράδοση, οι ντόπιοι χτυπούν τύμπανα κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης σε μια προσπάθεια να τρομάξουν το «σκύλο του ουρανού».

Το τέλος του κόσμου

Τα περισσότερα σπάνια ουράνια γεγονότα έρχονται μαζί με ανησυχίες πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκλείψεις του Ηλίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το -όχι και τόσο μακρινό- 2017 μία ομάδα από σκληροπυρηνικούς χριστιανούς ισχυρίστηκε ότι μια ηλιακή έκλειψη, η οποία έγινε ορατή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, θα έφερνε την Αποκάλυψη. προφανώς αυτά τα ακραία σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί όσους περιμένουν το τέλος του κόσμου με το επόμενο κοσμικό γεγονός που θα είναι ορατό στον πλανήτη μας.

Όσοι δημιουργούν θεωρίες συνωμοσίας επισημαίνουν αποσπάσματα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης για να υποστηρίξουν τις προβλέψεις τους, με πιο χαρακτηριστικά αυτά που περιγράφουν μια γυναίκα ντυμένη με τον Ήλιο και με τη Σελήνη στα πόδια της. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η συγκεκριμένη γυναίκα θα κυνηγηθεί από έναν σατανικό δράκο με επτά κεφάλια που θέλει να φάει το αγέννητο παιδί της. Βέβαια ο Αρμαγεδδών δεν ήλθε με τους καταστροφολόγους να τα... ρίχνουν στην Αγία Γραφή καθώς σε μία άλλη παραπομπή γράφεται ρητά πως «κανείς δεν ξέρει» την ώρα της Αποκάλυψης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA