Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πιλότος της πτήσης της Ryanair Αθήνα - Λιθουανία που αναγκάστηκε σε προσγείωση στην Λευκορωσία στις 23 Μαΐου, καθώς έπεσε θύμα «κρατικής αεροπειρατείας», είχε προειδοποιηθεί νωρίτερα ότι θα ενεργοποιούταν βόμβα, αν συνέχιζε το ταξίδι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ryanair. Η αεροπειρατεία πραγματοποιήθηκε με εντολή του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο με σκοπό να συλληφθεί ο δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης, Ρομάν Προτασέβιτς. 

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Εμφανίστηκε ξανά ο Ρομάν Προτασέβιτς «Κανένας δεν με χτύπησε, κανείς δεν με άγγιξε»

Ο Μάικλ Ο΄Λίρι  είπε ότι ο πιλότος προσπάθησε να ζητήσει συμβουλές από τα κεντρικά της αεροπορικής εταιρείας, αλλά του δόθηκαν ψευδείς δικαιολογίες από αξιωματούχους ότι η Ryanair δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Αποκάλεσε το περιστατικό «προκαταρκτική παραβίαση» των παγκόσμιων κανόνων αεροπορίας. Από την άλλη, η ηγεσία της Λευκορωσίας αρνείται να χαρακτηρίσει το συμβάν «αναγκαστική προσγείωση». 

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η φίλη του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ. Και οι δύο παραμένουν στη φυλακή.

Η πτήση της Ryanair FR4978 ταξίδευε από την ελληνική πρωτεύουσα, Αθήνα, προς το Βίλνιους της Λιθουανίας την Κυριακή 23 Μαΐου, όταν το αεροπλάνο έκανε μια απότομη αλλαγή πορείας πάνω από τη Λευκορωσία, περίπου 10 χιλιόμετρα (έξι μίλια) από τα λιθουανικά σύνορα.

Το περιστατικό έχει καταδικάσει την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες. Αντέδρασαν απαγορεύοντας τον κρατικό αερομεταφορέα Belavia από τα αεροδρόμια τους και διατάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον Λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Ο Μάικλ Ο' Λίρι είπε ότι ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ προειδοποίησε τον πιλότο πως υπήρχε σ«σοβαρή απειλή ότι εάν το αεροσκάφος εισέλθει στον λιθουανικό εναέριο χώρο ή επιχειρήσει να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βίλνιους θα ενεργοποιηθεί μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει». 

Δεν απαντούσε η Ryanair

Ο πιλότος «επανειλημμένα» ζήτησε να μιλήσει στο κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων της Ryanair μετά την απειλή της βόμβας, αλλά «το Μινσκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ryanair στην Πολωνία δεν απαντούσε στο τηλέφωνο», είπε. 

Ένα μη επαληθευμένο αντίγραφο από το υπουργείο μεταφορών της Λευκορωσίας έδειχνε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπαν στον πιλότο «έχετε βόμβα στο αεροπλάνο και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του Βίλνιους». 

Τα σχόλια του κ. O'Leary ήρθαν μια ημέρα αφότου ο αρχηγός της αεροπορίας της Λευκορωσίας Ιγκόρ Γκόλουμπ δήλωσε ότι δεν υπήρχε «υποκλοπή, καμία αναγκαστική εκτροπή από τα κρατικά σύνορα ή αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair».

Ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και καταδίκασε σκληρά τους αντιπάλους από τότε που ισχυρίστηκαν  ότι η νίκη του στις  εκλογές του Αυγούστου είναι νοθευμένη. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή εξαναγκαστεί σε εξορία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA