Μενού
  • Α-
  • Α+

Απαγορεύονται οι πτήσεις στην Ελλάδα αεροπορικών εταιρειών της Λευκορωσίας σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Νέα συνέντευξη του Ρομάν Προτασέβιτς – Κλαίει και «επαινεί» τον Λουκασένκο

Ειδικότερα, προβλέπεται:

α) απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ελλάδας και

β) δίνονται οδηγίες προς τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν το FIR του Μινσκ (Λευκορωσία) για τις πτήσεις τους.

Η ΝΟΤΑΜ που ισχύει ήδη και έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου 2021, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ισχύει απαγόρευση στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της. Ενώ για τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Εξαιρέσεις

Η αεροπορική οδηγία δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή αναγκαστικής εναέριας διέλευσης και σε περίπτωση που η προσγείωση/απογείωση ή η εναέρια διέλευση είναι απαραίτητη για ανθρωπιστικούς σκοπούς

Εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής

Επί της ουσίας, η εν λόγω ΝΟΤΑΜ έρχεται σε συνέχεια των σκληρών μέτρων που είχε αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής στις 24 Μαΐου, στην επαύριο της κρατικής αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Ryanair το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους και αναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφή αποφάσισαν τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της χώρας.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία:

Παράλληλα το Συμβούλιο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του. Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθούν ατομικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων που συνδέονται με την επιχείρηση, και καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «κρατική αεροπειρατεία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους ·
  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση ·
  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες
  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων

Τι είχε συμβεί με την πτήση της Ryanair 

Sε ένα απίστευτο κατασκοπευτικό θρίλερ εξελίχθηκε η αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία αεροπλάνου της Ryanair που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στις 23 Μαΐου. Όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο πιλότος ενημερώθηκε για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.

Εκεί, όμως, πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο, Ρομάν Προτασέβιτς, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στη χώρα - με εντολή του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σημειώνεται πως το όνομα του Προτασέβιτς βρισκόταν σε κατάλογο καταζητούμενων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις τελευταίες εκλογές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA