Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης  καλούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους «για να πλήξουν στο πορτοφόλι» της Λευκορωσίας με σκοπό τιμωρήσουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για την «κρατική αεροπειρατεία» που επιχειρήθηκε σε πτήση της Ryanair στις αρχές Μαΐου για χάρη του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς. 

Διαβάστε ακόμη: Ryanair για πτήση με Προτασέβιτς: «Προσγειώνεσαι στο Μινσκ ή ενεργοποιείται η βόμβα»

Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν στόχο τις εξαγωγές ποτάσας, τους τομείς του καπνού, του πετρελαίου και των πετροχημικών προϊόντων, τα όπλα και τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης καθώς και τα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διευκρίνισε. Μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται επίσης, ανέφερε διπλωμάτης διπλωμάτης.

«Ο στόχος είναι να κοπούν οι πηγές εισοδημάτων του Λουκασένκο», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Στους τομείς που στοχοθετούνται από την ΕΕ κυριαρχούν οι μεγάλες κρατικές εταιρίες που έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με το καθεστώς και με τον πρόεδρο», εξήγησε.

Ατομικές οι κυρώσεις της ΕΕ

Οι κυρώσεις αυτές είναι ατομικές. Θα απαγορεύουν τη διαμονή των προσώπων αυτών και θα κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στις αναφερόμενες οντότητες.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 88 μέλη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Λουκασένκο και ο γιος του. Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν συνέπειες για τους πολίτες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Η απαγόρευση πτήσεων στην ΕΕ που επιβλήθηκε στην εθνική αεροπορική εταιρία Belavia και η διακοπή των ευρωπαϊκών αεροπορικών συνδέσεων τιμώρησαν τα ταξίδια των Λευκορώσων.

Η αυτοεξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς πριν από τη συνεδρίασή τους και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA