Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 62,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα.Από τις 28,6 εκατομμύρια ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, ο Ραϊσί συγκέντρωσε «περισσότερες από 17.800.000», δήλωσε ο Τζαμάλ Ορφ πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη. Ο Ορφ δεν ανακοίνωσε το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Φέτος είχαν εγγραφεί 59,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμη: Νορβηγία: Εντοπίστηκε η σορός του μικρού Αρτίν 15 μήνες μετά

Ο 60χρονος κληρικός έχει υπηρετήσει ως εισαγγελέας για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Διορίστηκε επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας το 2019, δύο χρόνια αφότου έχασε από τον Χασάν Ρουχανί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Ο Ραϊσί εμφανίστηκε ως ο καλύτερος άνθρωπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων του Ιράν. «Τα παράπονα του λαού για τα προβλήματα της χώρας είναι πραγματικά», είπε καθώς ψήφισε στην Τεχεράνη.

Είναι πολύ πιστός στους κυβερνώντες κληρικούς του Ιράν, και μάλιστα θεωρείται ως πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ ως ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Οι κατηγορίες εις βάρος του 

Πολλοί Ιρανοί και ομάδες που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επισημάνει τον ρόλο του  Ραϊσί στις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980. Ήταν ένας από τους τέσσερις δικαστές που όρισαν θανατικές ποινές για περίπου 5.000 κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Το Ιράν δεν αναγνώρισε ποτέ τις μαζικές εκτελέσεις και ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τους ισχυρισμούς σχετικά με τον ρόλο του σε αυτές.

Η Αμνηστία λέει επίσης ότι ως επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας ο κ. Raisi επέβλεψε την ατιμωρησία για αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας που κατηγορούνται ότι σκότωσαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών το 2019.

Η καριέρα του 

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA