Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Λεμεσός: Η viral φωτο με τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια - Πώς εξηγείται το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Το γύρο του διαδικτύου κάνει μία φωτογραφία που δείχνει τρία «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια ανατολικά της Λεμεσού, εξαιτίας του φαινομένου Φάτα Μοργκάνα

Τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια της Λεμεσού (πηγή: Facebook)
Τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια της Λεμεσού (πηγή: Facebook)

Viral έχει γίνει μία φωτογραφία η οποία απεικονίζει τρία κρουαζιερόπλοια να «αιωρούνται», ανατολικά της Λεμεσού στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αναρτήθηκε στη σελίδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ στο Facebook και πρόκειται για οφθαλμαπάτη εξαιτίας του γνωστού φαινομένου Φάτα Μοργκάνα και έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Διαβάστε ακόμη: Απίστευτο συμβάν στην Κύπρο: Πέρασε ελικόπτερο και έπεσε η οροφή νοσοκομείου

Image
Η ανάρτηση στο Facebook με τη φωτογραφία με τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια

Το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Η ονομασία «Φάτα Μοργκάνα» αποτελεί εξιταλισμένη απόδοση του μεσαιωνικού αγγλικού ονόματος Μόργκαν ή Μοργκάνα λε Φέι, της μάγισσας και ετεροθαλούς αδελφής του Βασιλιά Αρθούρου, των θρύλων του κύκλου του Αρθούρου και χρησιμοποιείται στη σικελική παράδοση για να υποδηλώσει ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού, ένα οπτικό φαινόμενο, που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή, όπου εκεί βρίσκεται το φανταστικό παλάτι της «Φάτα Μοργκάνα». Τα αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, κρημνοί, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Όταν ο καιρός είναι ήπιος, η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο. Η «Φάτα Μοργκάνα» παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή θερμότητας δι' ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε «Φάτα μοργκάνα» στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης. Παρόμοιο είδος αντικατοπτρισμού έχει παρατηρηθεί επίσης στο Κόλπο Τογιάμα στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας καθώς και στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

Η «Φάτα Μοργκάνα» υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage), που διακρίνονται από τους πιο συνηθισμένους κατώτερους αντικατοπτρισμούς (inferior mirage), οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και "υγρού οδοστρώματος" στους πολύ ζεστούς δρόμους.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κύπρος #Facebook #καιρικά φαινόμενα

Best of Internet