Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία άκρως προκλητική κίνηση προέβησαν δυνάμεις του «Λιμενικού» στα Κατεχόμενα της Κύπρου, οι οποίες έκαναν ένα ρεσάλτο σε κυπριακό αλιευτικό περίπου 20 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρεά. Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του ψαράδικου οι Τούρκοι πραγματοποίησαν έλεγχο στο σκάφος προκαλώντας ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ, ενώ παράλληλα ανέκριναν για αρκετές ώρες και το πλήρωμα.

Διαβάστε ακόμη: Λεμεσός: Η viral φωτο με τα «αιωρούμενα» κρουαζιερόπλοια - Πώς εξηγείται το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, 22 Ιουνίου, περίπου στις 14:00 όταν το αλιευτικό «Μαρία Μπουμπουλίνα», είχε μεταβεί νόμιμα σε περιοχή διεθνών υδάτων ανοικτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα για να ψαρέψει όταν μετά από 20 περίπου λεπτά πλάι στο σκάφος έφθασε μια άκατος των Τούρκων η οποία ζήτησε από το πλήρωμα να είναι«stand by» και τους συνόδευσε στα 8 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού  Άριστο Αριστείδου ένοπλοι ψευδοαστυνοκοί τους ζήτησαν να επιδείξουν έγγραφα του σκάφους τα οποία και παρέδωσε. Ο κ. Αριστείδου τους είπε ότι είναι σε διεθνή ύδατα και στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ιταλικό σκάφος για τον ίδιο σκοπό. Οι Τούρκοι του είπαν «δεν είναι δουλειά σας αυτό» και συνέχιζαν τις προκλήσεις.

Για δύο περίπου ώρες έκαναν ανάστατο το σκάφος για έρευνες και ρωτούσαν γιατί έχουν πολλές κεραίες πάνω στο σκάφος. Τότε τους ξήλωσαν ένα μικρό σύστημα από το κυπριακής σημαίας σκάφος και γύρω στις 19:30 ο απόγευμα άρχισαν οι ερωτήσεις για το όνομα του σκάφους αλλά και για την ύπαρξη ελληνικής σημαίας σε αυτό. σύμφωνα πάντα με τον κ. Αριστείδου οι ζημιές που προκάλεσαν ανέρχονται σε 60 χιλιάδες ευρώ.

Οι Τούρκοι συνόδευσαν το σκάφος αφού προηγουμένως τους ενημέρωσαν ότι θα τους συνοδεύσουν πίσω στα ανοικτά του ακρωτηρίου του Απόστολου Ανδρέα. Τους υπέδειξαν μάλιστα περιοχή δύο ναυτικά μίλια έξω από τη Δερύνεια και τους τόνισαν ότι «πρόκειται για ΑΟΖ Τουρκίας». Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Λεμεσού το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού

«Τη Δευτέρα το βράδυ αναχωρήσαμε για τα Διεθνή ύδατα, ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα και γύρω στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης μια τουρκική ακταιωρός πλησίασε το πλοίο και μας είπε να είμαστε "stand by" και να τη συνοδεύουμε με ταχύτητα δύο ναυτικά μίλια», ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ψαροκάικα» Άριστος Αριστείδου, εξιστορώντας στο Sigmalive τα όσα έζησε όταν Τούρκοι ανέβηκαν στο κυπριακής σημαίας αλιευτικό πλοίο «Μαρία Μπουμπουλίνα».

Σε δέκα λεπτά, συνέχισε, «μας πλεύρισε άλλη ακταιωρός των Τούρκων και τότε πιστέψαμε ότι είμαστε υπό σύλληψη και μας οδηγούσαν είτε στο λιμάνι της Κερύνειας, είτε στο λιμάνι της Τουρκίας. Στις 16:00 μας είπαν να σταματήσουμε και ανέβηκαν οκτώ Τούρκοι πάνω στο αλιευτικό με τον οπλισμό τους». 

Όπως ανέφερε, ρώτησαν τον ίδιο και τον Καπετάνιο, γιατί υπήρχαν τόσες κεραίες πάνω στο αλιευτικό και βγήκαν πάνω στο πιλοτήριο και αποσύνδεσαν τα καλώδια των ηλεκτρονικών συστημάτων. Σημείωσε πως οι Τούρκοι τους ρώτησαν γιατί βρίσκονταν στη συγκεκριμένη περιοχή και γύρω στις 20:00 τους ζήτησαν να αναχωρήσουν με τη συνοδεία τους. Πρόσθεσε πως στην αρχή ήταν απειλητικοί.  Τελικά, όπως είπε ο κ. Αριστείδου, οι Τούρκοι τους συνόδευσαν μέχρι το ακρωτήριο του Απόστολου Ανδρέα και εκεί τους ζήτησαν να σταματήσουν και ανέβηκαν ξανά πάνω στο σκάφος.

«Βγήκαν πάνω στα ηλεκτρονικά, πάνω στον χάρτη της Κύπρου με τη θάλασσα, και τράβηξαν μια γραμμή». «Τέσσερα ναυτικά μίλια μετά τη Δερύνεια, από εδώ και πέρα είναι η ΑΟΖ της Τουρκίας», είπαν οι Τούρκοι, όπως σημείωσε. Ο κ. Αριστείδου έζησε παρόμοιο σκηνικό και τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε οι Τούρκοι είχαν συλλάβει και το σκάφος. Χθες ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησαν να μεταβούν ξανά στην περιοχή μετά το συμβάν του 2017. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA