Μενού
  • Α-
  • Α+

28 Ιουνίου 1914. Το φυτίλι που κατευθύνεται στην «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης παίρνει φωτιά από μια δολοφονία, που μέχρι εκείνη την ώρα είχε εξελιχθεί σε φιάσκο. Μια τυχαία στιγμή έμελλε να είναι η μοιραία. Η Αυστρουγγαρία είχε προσαρτήσει τη Βοσνία και οι νέοι του Σαράγεβο έχουν δημιουργήσει ένα επαναστατικό κίνημα Τη «Νεολαία της Βοσνίας».

Διαβάστε επίσης: Η πραγματική ιστορία της Γέφυρας του ποταμού Κβάι που βομβαρδίστηκε σαν σήμερα 24 Ιουνίου

Οι Γκαβρίλο Πρίντσιπ, Βλαντιμίρ Γκατσίνοβιτς, και Ντανίλο Ίλιτς παρασυρμένοι από έναν μυστηριώδη και βίαιο Σέρβο - τον ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρη Χειρ» - Ντράγκουτιν Ντιμίτριεβιτς - Άπις, πείθονται ότι η δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου θα ήταν το προοίμιο μιας εθνικής εξέγερσης της Βοσνίας που θα χτυπούσε κατ’ ευθείαν στην καρδιά την αυτοκρατορία των Αψβούργων. Οι νεαροί, χωρίς δεύτερη σκέψη, κατέστρωσαν το σχέδιο τους και θα το υλοποιούσαν όταν ο αρχιδούκας της Αυστρίας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας Φραγκίσκος-Φερδινάνδος θα επισκεπτόταν το Σαράγεβο με την αγαπημένη του σύζυγο. Κι όλα έγιναν εκείνο το μεσημέρι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βοσνίας.

Η μοίρα προσπάθησε απεγνωσμένα να ματαιώσει τη δολοφονία, αλλά η Ιστορία, που τρέφεται από αίμα και που ήδη οραματιζόταν εκατομμύρια φέρετρα ήταν πιο δυνατή.

Το φιάσκο κατέληξε σε τραγωδία

Προσέξτε γεγονότα: Ενώ το αυτοκίνητο του Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, διέσχιζε τους δρόμους της πόλης, ένας από τους επίδοξους δολοφόνους βρέθηκε πλάι σε έναν αστυνομικό και απομακρύνθηκε τρομαγμένος. Ένας δεύτερος συνωμότης, ταράχτηκε όταν διαπίστωσε ότι πλάι στον «στόχο» τους βρισκόταν μια συμπαθητική κυρία… Ο τρίτος ήταν πιο αποτελεσματικός: Έριξε μια βόμβα όπως όπως η οποία χτύπησε στη λαμαρίνα του αυτοκινήτου, αναπήδησε και έπεσε στο πλήθος τραυματίζοντας αρκετούς! Μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πέρασε πλάι από το αυτοκίνητο, αλλά δεν το αναγνώρισε (!), ενώ ένας τέταρτος που περίμενε έτοιμος να πυροβολήσει το ζεύγος, πανικοβλήθηκε από την αναταραχή και χάθηκε στους δρόμους του Σαράγεβο. Στο μεταξύ ο Αρχιδούκας έφτασε στο δημαρχείο για να επισκεφτεί τους τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αυστριακοί αξιωματικοί. Εκεί ο Φερδινάνδος θα πει πικραμένος: «Έρχομαι στο Σαράγεβο για επίσκεψη και με υποδέχεστε με βόμβες. Απαράδεκτο!»… Και πού να ήξερε τη συνέχεια.

Είχαν περάσει κοντά δυο ώρες από τη στιγμή που έσκασε η βόμβα στο πλήθος και οι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν απογοητευτεί και εγκαταλείψει πια κάθε προσπάθεια. Ο Πρίντσιπ δε, είχε πεινάσει διαβολεμένα και είχε μπει να αγοράσει ένα σάντουιτς σε ένα μαγαζί. Καθώς έβγαινε από το ντελικατέσεν του Μόρις Σίλερ, ο Πρίντσιπ «έπεσε» πάνω στο αυτοκίνητο του Φερδινάνδου, που είχε μπει σε λάθος δρόμο αναζητώντας το νοσοκομείο της πόλης. Το αυτοκίνητο κινείτο με μικρή ταχύτητα, δίχως φρουρούς πλάι του και με τον οδηγό ταραγμένο να αναζητεί τη σωστή κατεύθυνση. Τη… λύση έδωσε ο Πρίντσιπ. Έβαλε το σάντουιτς στην τσέπη και έβγαλε το περίστροφο Μπράουνινγκ. Χωρίς δισταγμό πυροβόλησε. Κι εδώ η μοίρα προσπάθησε, αλλά… Η πρώτη σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τη Σοφία στην κοιλιακή χώρα. Η δεύτερη σφαίρα πέτυχε τελικά τον στόχο της.

Ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος χτυπημένος στο λαιμό πέφτει νεκρός στην αγκαλιά της συζύγου του που χαροπαλεύει και πεθαίνει λίγη ώρα αργότερα . Ο στόχος είχε επιτευχθεί: Από το 1914 έως και το 1918 περίπου 40 κράτη από όλο τον κόσμο παρασύρονται στη δίνη ενός από τους πιο πολύνεκρους πολέμους που γνώρισε ποτέ η Γη.

Το σύνολο των θυμάτων έφτασε με πρόχειρους υπολογισμούς στα 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους – 9,7 στρατιώτες και 8,9 άμαχους! Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πέθανε φυματικός στη φυλακή σε ηλικία 23 χρονών, επτά μήνες πριν σωπάσουν τα κανόνια στα πεδία των μαχών, στις 28 Απριλίου του 1918.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA