Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καιρός: Πρωτοφανής καύσωνας στη Σιβηρία - Στους 48 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους!

Ο καιρός... τρελάθηκε με τη θερμοκρασία εδάφους στη Σιβηρία να φτάνει τους 48 βαθμούς Κελσίου! Λιώνουν οι πάγοι και ξεσπούν πυρκαγιές

Στιγμιότυπο από τη Σιβηρία (πηγή: Associated Press)
Στιγμιότυπο από τη Σιβηρία (πηγή: Associated Press)

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οι (ολιγάριθμοι) κάτοικοι στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου, καθώς η θερμοκρασία εδάφους στη Σιβηρία έφτασε τους... 48 βαθμούς Κελσίου, με τον καιρό να θυμίζει εκείνου της Σαχάρας! Ο λόγος για την πόλη Βέρχογιανσκ, στην οποία υπό κανονικές συνθήκες τον χειμώνα καταγράφονται θερμοκρασίες -47°C, ωστόσο τη Δευτέρα (21/6) η θερμοκρασία που μετρήθηκε στο έδαφος της πόλης έσπασε κάθε ρεκόρ κάνοντας τους επιστήμονες να ανησυχούν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εικόνες από τους δορυφόρους sentinel του προγράμματος Κοπέρνικος αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία εδάφους να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C. Αποτέλεσμα αυτή της υψηλής θερμοκρασίας στο έδαφος, είναι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να λιώσουν τόνοι πάγου.

Το πρωτοφανές φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες της Σιβηρίας να τρέχουν να προστατευθούν από τη ζέστη. «Νιώθω τη ζέστη πάνω στο δέρμα μου. Ήδη έχω καεί από τον ήλιο», δήλωσε ένας τουρίστας.

Εκτός των άλλων, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών εδάφους μέσα σε 24 ώρες ξέσπασαν πάνω από 32 δασικές πυρκαγιές.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Καιρός #Καύσωνας #Σιβηρία #Θερμοκρασία