Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σύλληψη 14 ανθρώπων έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Ινδία, αφότου ανακάλυψε ένα κίβδηλο πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο αντί για εμβόλιο κατά του κορονοϊού «εμβολίαζε» τους πολίτες με θαλασσινό νερό.Οι Αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 12 ψεύτικα και παραπλανητικά προγράμματα εμβολιασμού τα οποία διεξήχθησαν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο στην πόλη Μουμπάι, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα της χώρας. Οι επιτήδειοι μάλιστα χρέωναν τους πολίτες για τη δόση του εμβολίου.

Διαβάστε ακόμη: Ινδία: Δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού ξεβράζονται στο Γάγγη

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έπεσαν θύματα της απάτης, η οποία είχε οργανωθεί από γιατρούς και ιατρικό προσωπικό, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν την πρόσβαση που είχαν σε νοσοκομεία της Ινδίας για να δημιουργούν πλαστά πιστοποιητικά και για να παίρνουν εξοπλισμό όπως σύριγγες. Πλέον οι επιτήδειοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αξιωματούχος του αστυνομικού τμήματος του Μουμπάι, ο Βισάλ Τακούρ, «οι γιατροί χρησιμοποιούσαν αλατόνερο και έκαναν ένεση με αυτό. Μάλιστα έκαναν το ίδιο πράγμα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο εμπλέκονταν. Έχουμε συλλάβει γιατρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα νοσοκομεία για να δημιουργούν πλαστά πιστοποιητικά, φιαλίδια και σύριγγες».

Παράλληλα ο Τακούρ υποστήριξε ότι η έρευνα της αστυνομίας στρίφεται πλέον προς το ιατρικό προσωπικό που κρύβεται πίσω από τους συλληφθέντες και ότι αναμένεται να γίνουν περισσότερες συλλήψεις. Η αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά το συγκεκριμένο ψεύτικο εμβολιαστικό πρόγραμμα όταν κάποια από τα θύματα έγιναν ύποπτα σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών τους και ανέφεραν τις υποψίες τους στις αρχές. Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει περισσότερα από 2.000 θύματα, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βομβάης να χαρακτηρίζει «σοκαριστικές τις κατηγορίες» και ενθάρρυνε τις τοπικές αρχές να παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε «να μην εξαπατηθούν αθώοι στο μέλλον».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδίας τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ανέρχονται σε 30.619.932 και οι θάνατοι σε 403.310. Πάντως όπως επισημαίνει η Daily Mail, κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος και πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ινδίας, της οποία ο πληθυσμός ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο προχωράει με αργούς ρυθμούς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου John Hopkins, λιγότερο από το 5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA