Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκία: Ηχηρά «χαστούκια» στον Ερντογάν από Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κατά της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο εμφανίστηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ (πηγή: Associated Press)
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζέπ Μπορέλ (πηγή: Associated Press)

Για οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, η οποία όπως υπογράμμισε έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση των τουρκικών αρχών για μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκή προσέγγιση, έκανε λόγο ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Συνελήφθη εξ αγχιστείας συγγενής του Ερντογάν γιατί ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ στην Τουρκία υπάρχει ανάγκη για σεβασμό των βασικών δημοκρατικών αξιών, «το κράτος δικαίου και την ελευθερία πολιτικής ένωσης» τονίζοντας τη σημασία που έχει για την ΕΕ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. «Ανησυχούμε για τους ανθρώπους του HDP και την κατάσταση που αντιμετωπίζουν από το 2016», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνοντας ότι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμίρτας, παραμένει υπό κράτηση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ξεκάθαρη ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έναρξη της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, καθώς επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΕ ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο.

Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι έχει μιλήσει προσφάτως τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την επίσκεψη αυτή. «Του μετέφερα ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα, ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της επίσκεψης και ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί οτιδήποτε παραπέμπει στην πρόταση για λύση δύο κρατών», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη θέση και τη στάση της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν #Τουρκία #Ευρωπαϊκή Ένωση #Ζοζέπ Μπορέλ #Κύπρος