Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρωτόγνωρες εικόνες σημειώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδιναν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα και η οποία μεταδιδόταν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι με το πόντιουμ να έχει στηθεί μπροστά από ένα αεροσκάφος. Η συνέντευξη Τύπου διακόπηκε τρία λεπτά μετά την έναρξή της, καθώς ξαφνικά οι πιλότοι άρχισαν να τρέχουν προς τα αεροσκάφη και να πηδούν μέσα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Ισπανία τουλάχιστον ένα αγνώστου ταυτότητας ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Ο Ναουσέντα συνέχισε για λίγο να μιλά, μέχρι που ο ίδιος και ο Σάντσεθ οδηγήθηκαν στην άκρη. Τα πόντιουμ και οι σημαίες απομακρύνθηκαν και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης που ήταν παρόντες διασκορπίστηκαν για να ανοίξουν το δρόμο για την απογείωση των αεροσκαφών.

Διαβάστε ακόμη: Ισπανία: Δικαστήριο βρήκε νόμιμη αφίσα ακροδεξιού κόμματος που στοχοποιούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του λιθουανικού στρατού, «ισπανικά μαχητικά, που σταθμεύουν στη Λιθουανία σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ για περιπολία του εναέριου χώρου της Βαλτικής, απογειώθηκαν στις 11:55 (ώρα Ελλάδας) μετά από αναφορές ότι ένα μαχητικό είχε απογειωθεί από την ρωσική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανέφερε ότι τα Eurofighters ταυτοποίησαν δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-24 που κατευθύνονταν προς τα βορειοανατολικά, τα οποία δεν είχαν υποβάλει σχέδιο πτήσης. Μάλιστα έστειλαν επιτακτικά μηνύματα στα ρωσικά αεροσκάφη για να τα ενημερώσουν πως παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας.

Η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε 

Μετά την απογείωση και αφού πέρασαν περίπου 25 λεπτά η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε και ο Σάντσεθ ευχαρίστησε τους πιλότους «για τη σκληρή δουλειά που κάνουν για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Λιθουανίας όπως μόλις είδαμε». Ο Σάντσεθ και ο Ναουσέντα δεν κινδύνευσαν, τόνισε ο εκπρόσωπος της λιθουανικής προεδρίας.

«Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, η οποία λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια για να κρατά τους ουρανούς μας ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου. 7 ισπανικά μαχητικά Eurofighter σταθμεύουν από τις 30 Απριλίου στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι συμμετέχοντας στην αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της Βαλτικής, η οποία περιλαμβάνει επίσης τέσσερα ιταλικά αεροσκάφη F-35 στην αεροπορική βάση Αμάρι της Εσθονίας.

Η αποστολή για την εναέρια αστυνόμευση της Βαλτικής ακολουθεί τακτικά ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τα ρωσικά μαχητικά πετούν συχνά χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης. Συγκεκριμένα όπως σημειώνει η El Pais, στρατιωτικές πηγές από την Ισπανία θεωρούν προς η Ρωσία προέβη σε αυτή την ενέργεια, η οποία προκάλεσε συναγερμό παγκοσμίως εξαιτίας της επίσκεψης του Σάντσεθ, καθώς δεν είχαν παρατηρηθεί παρόμοιες ενέργειες τις προηγούμενες 18 ημέρες. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σύνηθες όταν επισκέπτονται τη Λιθουανία Ευρωπαίοι ηγέτες και όταν στη χώρα διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις του NATO.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA