Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τοπικό δικαστήριο της Μαδρίτης με απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα τάχθηκε κατά της προσφυγής που είχε γίνει για μία αφίσα του ακροδεξιού κόμματος Vox στο πλαίσιο των τοπικών εκλογών στη Μαδρίτη στις 4 Μαΐου και η οποία στοχοποιούσε τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Διαβάστε ακόμη: Ισπανία: Οργή για τη δολοφονία 24χρονου γκέι που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έξω από κλαμπ

Η αφίσα είχε τοποθετηθεί στις 20 Απριλίου στον πολυσύχναστο σταθμό τραίνου Sol Cercanías στις 20 Απριλίου και χρησιμοποιούσε τη λέξη «mena», το ισπανικό ακρωνύμιο για ένα ασυνόδευτο ανήλικο προσφυγόπουλο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά με αρνητική χροιά για να περιγράψει παιδιά και εφήβους που έχουν φτάσει στην Ισπανία χωρίς τις οικογένειες του.

«4.700 ευρώ για ένα mena. 426 ευρώ τον μήνα για τη σύνταξη της γιαγιάς σου», αναφέρει η αφίσα, νούμερα τα οποία είναι λανθασμένα σύμφωνα με την αγγλική εκδοχή της εφημερίδας El Pais. Παράλληλα στην αφίσα απεικονίζονται μία ηλικιωμένη γυναίκα και ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος φοράει μπαντάνα στο πρόσωπο. «Προστατέψετε τη Μαδρίτη. Ψηφίστε για την ασφάλεια», γράφει με μικρότερη γραμματοσειρά στο κάτω μέρος της αφίσας.

Η εισαγγελία έκανε καταγγελία για την αφίσα, η οποία έλαβε και την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), ζητώντας την αφαίρεσή της σαν προληπτικό μέτρο, αναφέροντας ότι η αφίσα προσπαθεί να «μεταδώσει μία προκατειλημμένη εικόνα» για τους ξένους πρόσφυγες και μετανάστες απεικονίζοντας τους σαν «κουκουλοφόρους και μασκοφόρους» με σκοπό να τους εξισώσει με εγκληματίες.

Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Ωστόσο το τοπικό δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάσισε ότι το μήνυμα της αφίσας ήταν ένα «εκλογικό σλόγκαν» και δεν αντιπροσώπευε ιδέες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι «απαγορευμένες», όταν υπήρχαν και άλλες «τόσο επικριτικές όσο και χειρότερες από αυτές». Στο δικαστικό έγγραφο, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση η El Pais, οι δικαστές υποστήριξαν ότι «ανεξαρτήτου αν οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν είναι σωστοί ή όχι, οι μετανάστες αντιπροσωπεύσουν ένα εμφανές και κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις και αποτελέσματα στις διεθνείς μας σχέσεις όπως είναι γνωστό». Οι δικαστές προσθέτουν ότι «η αφίσα μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένα εκλογικό μήνυμα για κάτι συλλογικό πολύ μεγαλύτερο από τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα, για τα οποία μία εικονική και απευθείας κριτική αντιπροσωπεύει την αξία μίας σύνταξης σε σύγκριση με το κόστος της συντήρησης αυτών των νέων ανθρώπων».

Σύμφωνα με το έγγραφο του δικαστηρίου η αφίσα του Vox «βρισκόταν εντός του νόμιμου πλαισίου του ιδεολογικού και κομματικού αγώνα» και συνεχίζει πως «η μετάδοση συγκεκριμένων ιδεών δεν πρέπει να στιγματίζεται σαν έγκλημα, εκτός και αν ο στόχος του να απειλούν, να τραυματίσουν ή να μειώσουν κάποιον». «Ακόμα και αν είναι επικριτικό, είναι νόμιμο εάν τα εκφράζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αποσκοπεί σε τέτοιους αθέμιτους στόχους».

Παράλληλα οι δικαστές επισήμαναν ότι η αφίσα προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και από τον «πλουραλισμό μίας δημοκρατικής χώρας», αναφερόμενη και στην υπόθεση εναντίον του δημοτικού συμβούλου, Γκιγιέρμο Ζαπάτα του ισπανικού κόμματος «Ahora Madrid», ο οποίος είχε αθωωθεί μετά από κατηγορίες ότι είχε εξευτελίσει τα θύματα της τρομοκρατίας και του Ολοκαυτώματος με ανάρτησή του στο Twitter. Τον Απρίλιο ένα κατώτερο δικαστήριο της Μαδρίτης είχε αποφασίσει ότι μία άλλη αφίσα του Vox, «δεν δημιουργούσε μία κατάσταση θυμού» μετά από μία προσφυγή στη δικαιοσύνη για χρήση ρητορικής μίσους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA