Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πιο μαύρη σελίδα στο Κυπριακό μετά το 1974 σηματοδοτεί η φιέστα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα την ώρα, που Κύπριοι και Ελληνες τιμούσαν τους πεσόντες της εισβολής του Αττίλα. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου και η πρόσκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να ζητήσουν τις περιουσίες τους πίσω προσφέροντας αναγνώριση και νομιμοποίηση στο κατοχικό καθεστώς δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρόκειται για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Αγκυρας για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου βάζοντας ταφόπλακα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε ακόμη: Κυπριακό: Από τη Διάσκεψη της Γενεύης το 1974 ως το ναυάγιο της Πενταμερούς – Πέντε κομβικοί σταθμοί

«Υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατίες και δύο κράτη στο νησί». Σε αυτές τις μόλις 10 λέξεις της επίσημης παρουσίασης του Κυπριακού ζητήματος από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμπυκνώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η πολιτική και οι επιδιώξεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγκυρα δε διστάζει να παραποιήσει χωρίς καμία ντροπή την Ιστορία αποδίδοντας τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση στην Κύπρο, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην Επανάσταση του 1821! Ως αδίστακτος και αμετανόητος εισβολέας κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή ηγεσία για το θάνατο των Κυπρίων και Ελλήνων αγωνιστών, που έπεσαν στο καθήκον πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς, προσβάλλοντας την μνήμη τους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζοντας την προσφιλή σε αυτόν εξωτερική πολιτική των χαρτών προκαλεί ευθέως παρουσιάζοντας το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου προσαρτημένο στην τουρκική επικράτεια. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε χάρτες, που απεικονίζουν τα Κατεχόμενα να αποτελούν τμήμα του τουρκικού κράτους, κρατικών υπηρεσιών της γείτονα χώρας αλλά σε χάρες της ίδιας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, αποτελώντας την μεγαλύτερη απόδειξη για τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Κύπρο.                              

Η Επανάσταση του 1821 φταίει για το Κυπριακό

Σύμφωνα λοιπόν με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται ότι το κυπριακό πρόβλημα προκλήθηκε από την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 και ότι αν αποσύρονταν το πρόβλημα θα λυνόταν. Αυτή είναι μια σοβαρή εσφαλμένη αντίληψη, γιατί το σύγχρονο ζήτημα της Κύπρου ξεκίνησε το 1960 και η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ήταν η συνέπεια, όχι η αιτία, του προβλήματος. Η Κύπρος είναι ένα περίπλοκο πολιτικό ζήτημα. Τελικά περιστρέφεται γύρω από ένα θεμελιώδες γεγονός: την ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών στο νησί, δηλαδή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, και τη σχέση τους».

Οπως μας πληροφορεί η τουρκική κυβέρνηση, «η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνικό νησί. Είναι χρήσιμο και σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν υπήρξε ποτέ στην Κύπρο ένα 'κυπριακό έθνος' λόγω των ξεχωριστών εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε εθνικού λαού που, επιπλέον, μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι παρόλο, που οι δύο λαοί ζούσαν μαζί στο νησί για αιώνες, δεν υπήρχαν μεταξύ τους γάμοι ούτε καν εμπορική συνεργασία...Υπό αυτήν την έννοια, οποιαδήποτε προσέγγιση στο Κυπριακό, που θεωρεί τους Κύπριους ως ένα έθνος θα ήταν ουσιαστικά προβληματική».

Με βάση τα όσα υποστηρίζει επίσημα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν σχετικά ειρηνικά μέχρι η Ελλάδα να κατακτήσει την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς το 1821. Η ελληνοκυπριακή αναταραχή για την 'Ένωση' (ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα), που διαπράχθηκε από τους Έλληνες, εντατικοποιήθηκε περαιτέρω με την αλλαγή διοίκησης στην Κύπρο (από Τούρκους σε Βρετανούς) το 1878. Ο απώτερος στόχος των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων ήταν να εκδιώξουν τους Βρετανούς και να προσαρτήσουν την Κύπρο στην Ελλάδα για να εξελληνίσουν ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού».

Η Ελληνοκυπριακή ηγεσία ευθύνεται για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή

Είναι προφανές ότι η Επανάσταση του 1821 «στοιχειώνει» έως και σήμερα το τουρκικό κατεστημένο, που δεν μπορεί να αποδεχτεί πώς οι Ελληνες κέρδισαν την ελευθερία τους. Ομως η τουρκική προσέγγιση για τον Αττίλα αλλά κυρίως για τους πεσόντες Κύπριους και Ελληνες αποτελεί μέγιστη ύβρη. «Καμία ανθρώπινη τραγωδία δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο τόσο κατάφωρης πολιτικής εκμετάλλευσης όπως η περίπτωση των αγνοουμένων στην Κύπρο. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, οι διαδοχικές ελληνοκυπριακές κυβερνήσεις εξαπάτησαν τους πολίτες τους αφήνοντάς τους να σκέφτονται ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα ίσως είναι ακόμα στην ζωή, αλλά τον Οκτώβριο του 1995 αναγκάστηκαν να παραδεχτούν όχι μόνο ότι πολλοί εξ αυτών ήταν γνωστό ότι ήταν νεκροί αλλά ότι ήταν γνωστό και το μέρος, που βρίσκονταν τα λείψανά τους».

Η συνέχεια πραγματικά σοκάρει: «Κατά τη διάρκεια των μαχών με τα τουρκικά στρατεύματα μεταξύ 20 Ιουλίου και 16 Αυγούστου 1974 πολλοί Ελληνοκύπριοι πέθαναν σε μάχη. Στο μέτρο του δυνατού, οι σωροί τους περισυνελέγησαν και ταυτοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Υπήρχαν πολύ λίγοι θάνατοι Ελληνοκυπρίων αμάχων...Εκείνοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τον τουρκικό στρατό δεν θα πέθαναν αν οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν είχαν προσπαθήσει να εξοντώσουν τους Τουρκοκύπριους και να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα, και η ευθύνη για τους θανάτους τους πρέπει να βαρύνει σταθερά την ηγεσία τους».

Προσάρτηση των Κατεχομένων σε χάρτες της Τουρκικής Προεδρίας

Οι σχεδιασμοί του Τούρκου προέδρου στο Κυπριακό φιγουράρουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, όχι σε έναν αλλά σε τέσσερις συνολικά χάρτες. Το Γραφείο Επενδύσεων της Προεδρίας της Τουρκίας, που υπάγεται απευθείας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει τα Κατεχόμενα ενσωματωμένα στην τουρκική επικράτεια.

Πρόκειται για τους χάρτες-πρόσκληση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στη γείτονα λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και της στρατηγικής θέσης της, στην οποία φυσικά περιλαμβάνεται και το βόρειο τμήμα της Κύπρου!

«Η Τουρκία είναι μια φυσική γέφυρα μεταξύ των αξόνων Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, δημιουργώντας έτσι έναν αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό κόμβο για μεγάλες αγορές. Κοντά σε μεγάλες αγορές. Η Τουρκία προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε 1,5 δισεκατομμύρια άτομα και μια συνδυασμένη αγορά αξίας 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΑΕΠ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία σε ακτίνα πτήσης 4 ωρών», αναφέρεται στην επίσημη διαδικτυακή πύλη του τουρκικού κράτους έχοντας προσαρτήσει επί χάρτου τα Κατεχόμενα. Και αν αυτά συμβαίνουν στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας πώς θα μπορούσαν να παρεκκλίνουν από την κεντρική στρατηγική η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Ακτών και η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της χώρας, εμφανίζοντας τα σύνορα της Τουρκίας να σταματούν στην κατεχόμενη Λευκωσία!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA