Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια» χαρακτηρίζει τις τουρκικές εξαγγελίες από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν για άνοιγμα της Αμμοχώστου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Συναντιέσαι με τους εχθρούς μας

Στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων.

Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».

Εντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τα σχέδια Ερντογάν στα Βαρώσια

Υπενθυμίζεται ότι χθες Μπλίνκεν και Μενέντεζ έριξαν... κεραυνούς για τα σχέδια Ερντογάν στα Βαρώσια. Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, όπως εκτιμά από την πλευρά του ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας τονίζει πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις τη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA