Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο γράφει 6 Αυγούστου του 1945 και η πρώτη ατομική βόμβα ξεχύνεται στα σκοτεινά βάραθρα της Ιστορίας.

Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο: «Ξημερώματα της σημερινής μέρας του 1945, πέθανε Χιροσίμα. Μετά τα παγκόσμια εγκαίνια της ατομικής βόμβας η πόλη και οι κάτοικοι της έγιναν κάρβουνο σε ένα λεπτό.

Διαβάστε επίσης: Η πραγματική ιστορία της Γέφυρας του ποταμού Κβάι που βομβαρδίστηκε σαν σήμερα 24 Ιουνίου

Οι λίγοι που επέζησαν  περιφέρονταν ακρωτηριασμένοι, σαν φαντάσματα, ανάμεσα στα καπνισμένα ερείπια. Τριγύριζαν γυμνοί ενώ στα καμένα σώματα τους, είχαν αποτυπωθεί τα ρούχα που φορούσαν τη στιγμή της έκρηξης. Στα απομεινάρια των τοίχων η φωτιά της ατομικής βόμβας είχε αποτυπώσει κάποιες σκιές: μία γυναίκα με τα χέρια σηκωμένα ψηλά, έναν άνδρα, ένα δεμένο άλογο... Τρεις μέρες αργότερα ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν μίλησε από το ραδιόφωνο: «Ευχαριστούμε το Θεό που έθεσε τη βόμβα στα χέρια μας και όχι στα χέρια των εχθρών μας και Τον παρακαλούμε να μας οδηγήσει Σύμφωνα με τις υποδείξεις και το θέλημά του»….

https://www.youtube.com/watch?v=8xGmkVX0AGsΟι Γιαπωνέζοι άκουσαν ένα αεροπλάνο και ανακουφίστηκαν…

Μονάχα ένα αεροσκάφος. Οι κάτοικοι της Χιροσίμα έτρεμαν στη σκέψη μία τεράστιας αρμάδας βομβαρδιστικών, σαν εκείνες που είχαν καταστρέψει άλλες ιαπωνικές πόλεις. Σήκωσαν το βλέμμα ψηλά και προς στιγμήν ανακουφίστηκαν. Έπειτα ακολούθησε η εκτυφλωτική λάμψη από φως και θερμότητα. Ένα μόνο αεροσκάφος και μία μόνο βόμβα ήταν αρκετά για να εξαφανίσουν ολόκληρη την πόλη της Χιροσίμα. Μία νέα εποχή - η πυρηνική - είχε μόλις αρχίσει.

Όταν δεν απάντησαν στο τελεσίγραφο

Οι σαστισμένοι και άσχημα τραυματισμένοι επιζώντες δεν είχαν ιδέα τι είχε συμβεί. Μετά την παράδοση των γερμανικών δυνάμεων οι σύμμαχοι είχαν απαιτήσει παρόμοια άνευ όρων παράδοση από τους Ιάπωνες. Τους διαβεβαίωναν πως η «απάντηση» θα ήταν η άμεση και ολοκληρωτική καταστροφή. Καθώς οι Ιάπωνες αγνόησαν το τελεσίγραφο, άρχισε συντονισμένος βομβαρδισμός των πόλεων τους με συμβατικά όπλα. Επίσης έγιναν δοκιμές για εισβολή στην Ιαπωνική ενδοχώρα. Η άγρια αντίσταση που πιθανότατα θα προέβαλαν οι Ιάπωνες προμήνυε μία παρατεταμένη και άκρως αιματηρή κατάσταση. Μέχρι τον Αύγουστο είχαν κατασκευαστεί δύο είδη ατομικών βομβών. Οι στόχοι που επιλέχθηκαν έπρεπε να έχουν συναισθηματική όσο και στρατιωτική σημασία, να μην έχουν υποστεί ήδη μεγάλες ζημιές και να είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να καταστεί εμφανής η δύναμη της βόμβας.

Το Τόκιο ήταν ερειπωμένο και κατάκαμένο από τους βομβαρδισμούς. Αρχικά στην κορυφή της λίστας ήταν το Κιότο, μέχρι που πρόβαλε αντιρρήσεις ο υπουργός Πολέμου Henry Stimson, που είχε επισκεφθεί την αρχαία πρωτεύουσα, τη γεμάτη ναούς και βωμούς. Άλλοι πιθανοί στόχοι ήταν η Κοκούρα και η Νιϊγκάτα. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Χιροσίμα επιλέχθηκε ως ο πρώτος στόχος. Όπως σχολίασε ο Stimpson δεν επρόκειτο απλώς για ένα νέο όπλο αλλά για μία επανάσταση στη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA