Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο παρατεταμένα ξηρός καιρός στην Ελλάδα προκάλεσε την «ξήρανση» μεγάλων περιοχών κάτι που δημιούργησε ουσιαστικά «πρόσφορη καύσιμη ύλη» είναι η ερμηνεία που δίνει ο καθηγητής Rory Hadden από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. «Όταν η φωτιά ξεσπά, απλώνεται εξαιτίας αυτών των συνθηκών και μετά με τον αέρα προχωρά» ανέφερε. «Μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας, πιο ξηρός καιρός, όλα αυτά θα οδηγούν συνεχώς σε πιο μεγάλες φωτιές» είπε επίσης ο καθηγητής.

Διαβάστε ακόμη:  Χαρδαλιάς για φωτιές: Εχουμε 74 εναέρια μέσα, ρίψεις κάνουν τα 20 - Είχαμε 586 πυρκαγιές σε 8 μέρες

https://twitter.com/dwallacewells/status/1422891970075234306?ref_src=twsrc^tfw

«Η μεγάλη βροχόπτωση σε κάποιες περιοχές, δημιουργεί πολλή χλωρίδα, ηοποία όταν ξηραίνεται, μπορεί να γίνει καύσιμη ύλη κατά τη διάρκεια μιας φωτιάς» πρόσθέτει ο καθηγητής. Ο καθηγητής Thomas Smith  από το London School of Economics προσθέτει «Οι φωτιές στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι ασυνήθιστες και μάλιστα πολλές φορές παίζουν κάποιο ρόλο στη διατήρηση του οικοσυστήματος όταν υπάρχουν θάμνοι».

«Οι περίοδοι κατά τις οποίες υπάρχουν φωτιές, τείνουν να αυξηθούν σε Ελλάδα και Τουρκία» είπε ο κ.Smith. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Independent αναφερόμενος ειδικά σε Ελλάδα και Τουρκία σημειώνει στο ρεπορτάζ ότι ριπές αέρα στο Αιγαίο, προερχόμενες από τους ωκεανούς, ώθησαν τις φωτιές να εξαπλωθούν και να εξελιχθούν σε πύρινη κόλαση.

Πηγές: Independent, sciencemediacentre.org

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA