Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσοι δηλώνουν αρνητές της κλιματικής αλλαγής πρέπει να σκύβουν πια τα κεφάλια τους από ντροπή. Μια σειρά από καταστροφικά ακραία φυσικά φαινόμενα ταλαιπωρούν και βασανίζουν τον πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες: Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα και τη δυτική Ευρώπη έως τους ακραίους καύσωνες και την ξηρασία στη Βόρεια Αμερική και στην Ελλάδα μέχρι τις πυρκαγιές στην Αρκτική ζώνη. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ξακουστό για τον γκρίζο και ζοφερό ουρανό του, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 34 βαθμούς Κελσίου επί έξι ημέρες συνεχόμενες σε όλη τη νότια Αγγλία! Τα βρετανικά καλοκαίρια είναι έτοιμα να εκραγούν στους 40 βαθμούς Κελσίου!

Διαβάστε επίσης: Μέχρι την Αφρική έφτασε ο καπνός από τις φωτιές της Ελλάδας και της Τουρκίας

Η Τουρκία πρώτη, βρέθηκε στο έλεος των πυρκαγιών μετά έναν καύσωνα που προκλήθηκε από τις καυτές ριπές ανέμου, που ταξίδεψαν από τη Βόρεια Αφρική. Ακολούθησε τη μοίρα της Τουρκίας η Ελλάδα. Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν την συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών πιστοποιούν ότι εφέτος έχουμε τρεις φορές περισσότερες πυρκαγιές από ό, τι συνήθως σε μια σεζόν, πυρκαγιές που έχουν ήδη αποτεφρώσει 1.400.000 στρέμματα δασώδους έκτασης!

Μάθημα το πάθημα;

Διδακτικά μαθήματα μπορούν να αντληθούν από αυτές τις πυρκαγιές. Η Τουρκία – για παράδειγμα -  δεν διέθετε επαρκή αριθμό πυροσβεστικών αεροσκάφωνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μαδρίτη, το Μπακού, η Τεχεράνη, το Κίεβο, η Μόσχα και το Ζάγκρεμπ έστειλαν πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν την Τουρκία. 

Η Ελλάδα, που μετράει πληγές κάθε χρόνο από πυρκαγιές αν και έτοιμη από καιρό, δέχτηκε βοήθεια από Κροατία, Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, Κύπρο, Ισραήλ, Ρουμανία, Αίγυπτο, για να αντιμετωπίσει τις ακραίες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. 

Αλληλένδετα τα φαινόμενα

Από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην Κίνα έως τη δυτική Ευρώπη και τις πλημμύρες του Λονδίνου, τώρα στις πυρκαγιές της Τουρκίας και της Ελλάδας μαθαίνουμε και καταλαβαίνουμε ότι όλα είναι αλληλένδετα. Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές δεν είναι ανεξάρτητα περιστατικά: είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών βρόχων ανάδρασης σε δυναμικά οικοσυστήματα. Οι αιφνίδιες πλημμύρες του Λονδίνου τον Ιούλιο προκλήθηκαν από τις καλοκαιρινές καταιγίδες, οι οποίες ήταν απότοκες  από τον θερμό αέρα που ανέβηκε από την επιφάνεια της Γης, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καύσωνα, δημιουργώντας τη βροχή.

Στην Ελλάδα, όπως είδαμε τώρα, οι πυρκαγιές ήρθαν μετά τον καύσωνα και την ξηρασία. Οι περιβαλλοντολόγοι δεν μπορούν πλέον από μόνοι τους να μελετήσουν μέρος αυτού του συστήματος χωρίς την αρωγή  ατμοσφαιρικών επιστημών, υδρολογίας, και συστημάτων της Γης ή της μηχανικής. Το κλίμα του πλανήτη μας είναι περίπλοκο που δέχεται αλληλεπιδράσεις μεταξύ γης, θάλασσας και ατμόσφαιρας.  Καθώς λοιπόν το κλίμα αλλάζει, διαρκώς και γίνεται θερμότερο είναι προφανές ότι οι φωτιές θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν.

Αύξηση των περιόδων πυρκαγιάς 19%

 Σύμφωνα με έκθεση της WWF, η διάρκεια των περιόδων πυρκαγιάς σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 19%. 

Στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον, οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές το 2020 ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο που καταγράφηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. 

Οι ημέρες έντασης της πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια καταγράφηκε ότι προκαλούν εκπομπές ρύπων περίπου 4 έως 8 φορές υψηλότερες από τις μέσες ημερήσιες εκπομπές που αναφέρονται από όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες σε όλη την πολιτεία. 

Στην Αυστραλία, η περίοδοι πυρκαγιάς αρχίζουν νωρίς κατά τόπους, με αύξηση της διάρκειας του χρόνου πυρκαγιάς σε εκτεταμένες περιοχές, σύμφωνα με την κατάσταση της παγκόσμιας έκθεσης για το κλίμα, το 2020.

Αυξημένες εκπομπές ρύπων

Οι δασικές πυρκαγιές παρουσιάζουν μια σύνθετη σύνδεση μεταξύ καιρού, κλιματικών συνθηκών και διαδικασιών οικοσυστήματος. Αυτό αποδεικνύεται από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αρκτική του 2020, στις οποίες η βόρεια περιοχή ανέφερε την πιο ενεργή περίοδο πυρκαγιάς τα τελευταία 18 χρόνια, αξιολογούμενη ως προς την ακτινοβολία και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η καύση της βλάστησης λόγω δασικών πυρκαγιών οδηγεί στην καύση του άνθρακα που αποθηκεύεται στα δέντρα και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Ισχυρά και επιβλαβή αέρια όπως το CO2 και το μεθάνιο (CH4) διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιώντας την ανάλυση δεδομένων CAMS και τα δεδομένα Global Fire Assimilation, αναφέρθηκε ότι οι πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου έχουν πολλαπλασιάσει τις παγκόσμιες εκπομπές CO2. Ομοίως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 και του 2020 παρατηρήθηκαν αυξημένες εκπομπές ρύπων στη Ρωσία, την Ινδία και την Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων.

Η βοήθεια των δορυφόρων

Τα δεδομένα των δορυφόρων έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελέτη των δασικών πυρκαγιών. Οπτικές, RADAR και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης έχουν δώσει πληροφορίες για διάφορες διαστάσεις των δασικών πυρκαγιών. Νέες γενιές δορυφόρων βοηθούν στην κατανόηση των επιστημονικών διαδικασιών των δασικών πυρκαγιών. Δορυφόροι που ανήκουν στη NASA, τη NOAA και την COPERNICUS παρέχουν δεδομένα που μπορούν να δώσουν ποσοστά από εκπομπές ρύπων όπως το οπτικό βάθος αερολύματος (AOD) και τα αέρια του θερμοκηπίου.

Βοήθεια ακόμα και για πρόβλεψη

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων διευκόλυνε την παρακολούθηση των πυρκαγιών. Η εκτίμηση για τις εκπομπές ρύπων σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους θα παρείχε πληροφορίες για τον ρόλο τους στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο σενάριο για το κλίμα. 

Η χρήση μοντέλων σε διαφορετικό περιβάλλον θα βοηθούσε στην εξαγωγή πληροφοριών πρόβλεψης εκπομπών ρύπων των δασικών πυρκαγιών. Μια τέτοια γνώση θα βοηθούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών καθώς είναι ένας σημαντικός συντελεστής για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA