Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλήρως αιφνιδιασμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν χωρίς να έχει ακόμα συνειδητοποιήσει την ταχύτητα κατάρρευσης όλων των δομών του αφγανικού κράτους και κυρίως του στρατού με χιλιάδες Αφγανούς να ποδοπατούνται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας τρόπο διαφυγής. Όλες οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και η πεποίθηση, που είχαν διαμορφώσει οι επιτελείς των ΗΠΑ αλλά και οι δυτικές κυβερνήσεις για τη δυναμική των Ταλιμπάν, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένες.

Διαβάστε ακόμη: Σοκαριστικές εικόνες με ανθρώπους να πέφτουν από αεροπλάνο στην Καμπούλ

Η Δύση συνολικά διαδραματίζοντας πλέον ρόλο παρατηρητή αποδεικνύεται ότι δεν έχει ακόμα σχέδιο για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν μετά την προέλασή τους να έχουν την απόλυτη κυριαρχία της χώρας. Χαρακτηριστικές του απόλυτου αιφνιδιασμού των δυτικών δυνάμεων είναι οι απίστευτες σκηνές, που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την επιχείρηση εκκένωσης της πόλης για τις διπλωματικές αποστολές αλλά και για τους Αφγανούς, που συνεργάστηκαν μαζί τους για 20 χρόνια, να αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα.

Στο έλεος των Ταλιμπάν όσοι συνεργάστηκαν με τους δυτικούς

Οι χιλιάδες Αφγανοί, που επί 2 δεκαετίες παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη στρατιωτική διοίκηση των ξένων δυνάμεων, που αναπτύχθηκε σε όλη την αφγανική επικράτεια, όσοι συνεργάστηκαν με τις δυτικές διπλωματικές αποστολές και τα στελέχη όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και της κρατικής διοίκησης, που δεν έχουν υποβάλει τα διαπιστευτήρια τους στους Ταλιμπάν, όπως έχει κάνει ήδη η συντριπτική πλειοψηφία, βλέπουν τα νατοϊκά μεταγωγικά αεροσκάφη ως την μόνη διέξοδο από την εφιαλτική πραγματικότητα.

https://twitter.com/StefSimanowitz/status/1427090949138755586?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/ahmermkhan/status/1427122053212098560?ref_src=twsrc^tfw

Η πρώτη όμως πτήση επί αφγανικού εδάφους του γερμανικού A400M, που αν και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει 114 επιβάτες, ήταν αποτυχημένη αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας με μόλις 7 άτομα. Είχε προηγηθεί η μεταφορά 640 Αφγανών, που στοιβάχτηκαν στο αμερικανικό C-17 Globemaster, για να μεταφερθούν από την Καμπούλ στο Κατάρ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εικόνες χάους, που εξακολουθούν να μεταδίδονται από την Καμπούλ, αν και η κατάσταση αποκλειστικά στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης φαίνεται να είναι καλύτερη σήμερα, επιτείνει τον προβληματισμό καθώς ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι εξαιρετικά μεγάλος. Πόσο μάλλον όταν η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απομακρύνει από το Αφγανιστάν χιλιάδες πολίτες, που έχουν και γερμανική υπηκοότητα, σε συνθήκες ασφάλειας, που προς το παρόν δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται.

Αιφνιδιασμένο και το Βερολίνο από τις εξελίξεις

Η επί 5 ώρες πτήση του γερμανικού αεροσκάφους πάνω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς σε κατάσταση αμόκ να έχουν καταλάβει τους αεροδιαδρόμους και να κρέμονται από τα φτερά και τους τροχούς των αεροσκαφών είναι κάτι, που σίγουρα δεν υπήρχε στα πλάνα του Βερολίνου, αποτελώντας την μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας της Δύσης στο Αφγανιστάν. Ηδη από τον περασμένο Απρίλιο η γερμανική κυβέρνηση είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αποσύρει τους 1.100 Γερμανούς στρατιώτες, που ήταν ανεπτυγμένοι εκείνη την περίοδο στην χώρα, έως τα μέσα του Αυγούστου.

Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε αναφέρει ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν «με υπερηφάνεια» έχοντας τη δεύτερη πολυπληθέστερη παρουσία μετά τις ΗΠΑ στην χώρα με 10.000 στρατιωτικούς αλλά και 59 απώλειες στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν.

Σε ετοιμότητα η Γαλλία για την εκκένωση της Καμπούλ

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία στη Γαλλία για την άμεση απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών, που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Για τον λόγο αυτό η γαλλική πρεσβεία στην Καμπούλ παραμένει σε λειτουργία έχοντας μεταφερθεί σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο για να συντονίσει την επιχείρηση εκκένωσης προς το Αμπου Ντάμπι. Από την πλευρά της και η Ινδία προχωρά στον άμεσο επαναπατρισμό του διπλωματικού προσωπικού της με τους χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς, που θεωρούν ότι είναι καταδικασμένοι μετά την ανακήρυξη του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν», να αναζητούν έως την ύστατη ώρα την πολυπόθητη θέση σωτηρίας σε ένα αεροσκάφος διαφυγής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA