Μενού
  • Α-
  • Α+

Δραματικές είναι οι στιγμές στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν με ανθρώπους να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια, προσπαθώντας να γλιτώσουν. Ο Μασούντ και η μητέρα του Γουαχίντα έχουν κλειδωθεί στο σπίτι τους καθώς ο πατέρας της οικογένειας εργαζόταν στην εθνική ασφάλεια. 

Διαβάστε ακόμη: Ταλιμπάν: Απειλούν ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία - «Αν δεν αποχωρήσετε από το Αφγανιστάν θα υπάρξουν συνέπειες» 

«Εδώ και 4 ημέρες δεν έχουμε βγει έξω, έχουμε κάποιες προμήθειες για κάποιες μέρες αλλά δεν ξέρω πόσο ακόμα θα κρατήσουν οι προμήθειες που ήδη έχουμε. Αλλά είναι επικίνδυνο να βγεις έξω. Ακούς παντού πυροβολισμούς», λέει στο MEGA ο Μασούντ που βρίσκεται κλειδωμένος στο σπίτι του στο Αφγανιστάν

«Οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Οι άνδρες μπορούν να βγουν έξω. Τα παιδιά μπορούν να βγουν έξω. Τα σχολεία είναι κλειστά. Δεν μπορούμε να βγούμε για να αγοράσουμε πράγματα. Είμαστε πολύ φοβισμένοι, σκεφτόμαστε συνέχεια ότι θα έρθουν και θα μας χτυπήσουν την πόρτα, να μας πάρουν τους άνδρες και δεν ξέρω και τι άλλο θα κάνουν. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλες χώρες για να μας πάρουν», λέει η μητέρα του Μασούντ, Γουαχίντα. 

Ο Μασούντ και η Γουαχίντα κινδυνεύουν διότι ο πατέρας του και σύζυγος της γυναίκας δούλευε στην εθνική ασφάλεια. Οι δυο του θεωρούν πως είναι στοχοποιημένοι αφού οι Ταλιμπάν έχουν λίστες με ονόματα ατόμων που εργάζονταν σε κρατικά πόστα και ζήτησαν να μιλήσουν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. 

Ο Μασούντ υποστήριξε πως έχει τηλεφωνήσει σε συναδέλφους του οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους και «ένας από αυτούς μου είπε εχθές ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν αργά τη νύχτα και μπήκαν στο σπίτι γείτονά του που δούλευε στην κυβέρνηση. Μπήκαν στο σπίτι και τον πήρα μαζί τους. Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει ανθρωποκυνηγητό πόρτα πόρτα». «Η μητέρα και οι αδερφές μου δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούν να βγουν έξω. Δεν μπορούν να πάνε σχολείο και είναι όλες σε κίνδυνο», ανέφερε.

Η οικογένεια από το Αφγανιστάν που βρίσκεται στην Ελλάδα 

Η μητέρα Ουρανό, οι κόρες Τακούα και Σεντάγιες ο γιος Ελτάφ και ο πατέρας Νεμάτουλα μένουν στα Κάτω Πατήσια. Η μητέρα είπε πως φοβάται για τους συγγενείς της και θυμήθηκε πως όταν ήταν μικρή οι Ταλιμπάν είχαν κλείσει το σχολείο όπου πήγαινε. Ο 13χρονος Ελτάφ φοβάται για τον 10χρονο ξάδερφό του που του έκοψαν τα δάχτυλα οι Ταλιμπάν γιατί ο πατέρας του ήταν σωματοφύλακας του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν. «Ο μπαμπάς του ήταν σωματοφύλακας του πρόεδρου της χώρας μας και όταν του είπαν οι Ταλιμπάν να συνεργαστεί μαζί τους αρνήθηκε. Τότε ως προειδοποίηση έπιασαν στο πάρκο τον γιο του και του έκοψαν τα δάχτυλα», είπε ο Ελτάφ. «Φοβάμαι γιατί οι Ταλιμπάν είναι κακοί άνθρωποι», είπε από την πλευρά του ο Νεμάτουλα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA