Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες» αν καθυστερήσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου προειδοποίησε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Σκηνές από αρχαία τραγωδία - Ανθρωποι ποδοπατούνται, Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα και παιδιά χάνονται μέσα στον πανικό 

«Αν οι ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε μιλώντας στο Sky News. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση», ανέφερε. 

Υπό την πίεση των συμμάχων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν απ' αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ την Τρίτη (24/8), με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο. «Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

Προειδοποίηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν 

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας και μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές απειλές που προέρχονται από το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποτραπεί οποιοσδήποτε αντίκτυπος του ακραίου Ισλάμ στην περιοχή από το Αφγανιστάν και να παραμείνουν μακριά οι εξτρεμιστές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος και οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣΑ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει ισχυρή επιρροή στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι και αυτό «συνιστά μια πολύ επικίνδυνη τάση, που απειλεί το χώρο του ΟΣΣΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του συντονισμού των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του αφγανικού ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της G20.

Οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣΑ συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού για να αποτρέψουν τις απειλές που προέρχονται αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι εξαιτίας της δημιουργηθείσας κατάστασης «δημιουργούνται πραγματικοί κίνδυνοι για όλη την περιοχή της Ευρασίας και τον κόσμο γενικά». Παράλληλα επισήμαναν την ότι πρέπει να αποτρέψουν τη στρατολόγηση πολιτών τους από εξτρεμιστές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου. Επίσης ο Πεσκόφ, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να τίθεται με ιδιαίτερη οξύτητα το πρόβλημα του εμπορίου ναρκωτικών» επισημαίνοντας ότι οι χώρες του ΟΑΣΣ θα παρακολουθούν προσεκτικά το πως θα εξελίσσεται η κατάσταση στον τομέα αυτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA