Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 30 Αυγούστου του 1918. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισάριων της Ρωσικής Σοβιετικής  Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας είχε ήδη επιβίωση μιας απόπειρας δολοφονίας εκείνη τη χρονιά. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ «Λένιν», όπως προτιμούσε να τον αποκαλούν, γλύτωσε έπειτα από μία βροχή από σφαίρες όταν ένας σωματοφύλακάς του τον έριξε στο πάτωμα του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1918: O τσάρος Νικόλαος Β’ Ρομανώφ της Ρωσίας και η οικογένειά του σφαγιάζονται σ' ένα υπόγειο

Οι σφαίρες μόλις που γρατζούνισαν  τα χέρια του σωτήρα του, που προστάτευαν τον Λένιν. Σαν σήμερα όμως, το 1918 μια επίδοξη δολοφόνος έφτασε ακόμη πιο κοντά στο να βάλει τέλος στη ζωή μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές του 20ου αιώνα.

Ο αρχηγός του νεαρού - εύθραυστου μπολσεβίκικου κράτους είχε μόλις ολοκληρώσει έναν εμπνευσμένο λόγο προς τους εργάτες του εργοστασίου «Σφυρί και Δρεπάνι» (Μεταλλουργικό Εργοστάσιο) στη Μόσχα.  Καθώς έφευγε ο Λένιν, η Φάνια Κάπλαν, ακτιβίστρια της Επανάστασης φώναξε το όνομά του, ο Κομισάριος γύρισε κι εκείνη τον πυροβόλησε τρεις φορές με ένα περίστροφο  αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης: Browning! Η μία σφαίρα τρύπησε το χοντρό παλτό του Λένιν, η δεύτερη διαπέρασε τον λαιμό του και καρφώθηκε στην κλείδα του και η τρίτη τον βρήκε στον αριστερό ώμο.

Ο Λένιν οδηγήθηκε εσπευσμένα στο Κρεμλίνο, από που αρνήθηκε να φύγει. Φοβόταν ότι κι άλλοι συνωμότες σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ασφάλεια του Κρεμλίνου και να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Οι γιατροί που έφτασαν εσπευσμένα να τον περιθάλψουν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν τις σφαίρες χωρίς να γίνει χειρουργείο.

Η ομολογία και η καταδίκη σε θάνατο

Η Κάπλαν ομολόγησε ότι εκείνη είχε πυροβολήσει τον Λένιν υποστηρίζοντας πως «είχε προδώσει την επανάσταση απαγορεύοντας τα κόμματα αντιπολίτευσης και διαλύοντας τη Συντακτική Συνέλευση όταν οι μπολσεβίκοι απέτυχαν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία».

Υπάρχουν αντιφατικές ιστορίες για τη σύλληψή της. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αναπληρωτή επιτρόπου Μπατούλιν που βρισκόταν σε απόσταση 20 βημάτων από τον Λένιν, όταν άκουσε τρεις πυροβολισμούς και είδε τον Λένιν μπρούμυτα στο έδαφος, εντόπισε μια γυναίκα που αμέσως κατάλαβε ότι ήταν ύποπτη και διέταξε να την συλλάβουν. 

Κατά την ανάκριση η Κάπλαν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το όνομά μου είναι Φράνια Κάπλαν. Σήμερα πυροβόλησα τον Λένιν. Το έκανα μόνη μου. Δεν θα πω από ποιον πήρα το περίστροφό μου. Δεν θα δώσω λεπτομέρειες. Είχα αποφασίσει να σκοτώσω τον Λένιν εδώ και πολύ καιρό. Τον θεωρώ προδότη της Επανάστασης. Εξορίστηκα στο Ακατούι για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον τσαρικού αξιωματούχου στο Κίεβο. Πέρασα 11 χρόνια προσφέροντας σκληρή εργασία. Μετά την Επανάσταση, απελευθερώθηκα. Ευνόησα τη Συντακτική Συνέλευση και είμαι ακόμη υπέρ αυτής».

Η απόπειρα της Κάπλαν, αλλά και η δολοφονία του ηγέτη της μυστικής αστυνομίας του Πέτρογκραντ (Αγία Πετρούπολη - Λένινγκραντ), Moisei Uritsky χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση των Σοβιετικών για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που είχε καταργηθεί από την προσωρινή Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1917. 

Η Κάπλαν καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε τρεις μέρες μετά την απόπειρα με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πτώμα της ρίχτηκε σε ένα βαρέλι και κάηκε. Η διαταγή εκτέλεσης ήρθε από τον Γιάκοφ Σβέρντοφ, ο οποίος μόλις έξι εβδομάδες νωρίτερα είχε διατάξει την εκτέλεση του τσάρου Νικόλαου του Β’ και της οικογένειάς του!

Ήταν να μην γίνει η αρχή...

Η απόπειρα δολοφονίας οδήγησε τους μπολσεβίκους να ξεκινήσουν μία εκστρατεία μαζικής καταστολής γνωστή ως ο Κόκκινος Τρόμος. Στη διάρκεια των επόμενων μηνών χιλιάδες πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος δολοφονήθηκαν καθώς η Ρωσία βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στον εμφύλιο πόλεμο.

Τα επόμενα χρόνια, καθώς το εγκληματικό παρανοϊκό καθεστώς του Λένιν πασχίζει να κρατηθεί στην εξουσία, εκατομμύρια ακόμα θα σκοτώνονταν θα πέθαιναν από πείνα ή θα φυλακίζονταν. 

Δεν θα μάθουμε ποτέ σε τι βαθμό η απόπειρα δολοφονίας επιτάχυνε τη διαδρομή του Λένιν από ριζοσπαστικό ακτιβιστή σε αιμοδιψή δικτάτορα. Όπως όμως σχολίαζαν οι σύντροφοι του: «Μετά την επίθεση της Κάπλαν η σωματική και πνευματική του υγεία ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ»… Παράφρονες κυβερνούσαν και συνεχίζουν να κυβερνούν τη Γη. Τέλος!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA