Μενού
  • Α-
  • Α+

Η οικογένεια του τσάρου Νικολάου Β’ Ρομανώφ, ξυπνάει λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να τη φυγαδεύσουν, όπως τους λένε οι φρουροί. Ανάμεσα στην οικογένεια και υπηρέτες και ο προσωπικός γιατρός τους. Σε λίγα λεπτά δεν θα ζει κανείς τους!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1807: Ένα κοπάδι κουνέλια τρέπει σε φυγή το Μεγάλο Ναπολέοντα

«Απόψε θα τουφέκισουμε όλη την οικογένεια γύρω στις 10:00 να ειδοποιήσεις τους σκοπούς να μην ανησυχήσουν αν ακούσουν πυροβολισμούς». Είναι τα λόγια του Γιουρόβσκι, επιτρόπου των Σοβιέτ των Ουραλίων, που ενημερώνει το διοικητή του αποσπάσματος φρούρησης του σπιτιού οπού βρίσκονται υπό περιορισμό ο τσάρος και η οικογένειά του.

Κατά τις 10:00 το βράδυ η τσαρίνα Αλεξάνδρα ανοίγει το ημερολόγιο της και γράφει: «16 Ιουλίου 1918, ο μπέμπης αρπάζει ένα μικρό κρυολόγημα. Η Τατιάνα μου διαβάζει την Αγία Γραφή. Σήμερα διάβασε το βιβλίο του Προφήτη Αμώς. Κάθε πρωί ο διοικητής έρχεται στο δωμάτιό μας με λίγα αυγά για τον μπέμπη. Στις 20:00 δειπνήσαμε και κατόπιν παίξαμε χαρτιά με τον Νικόλαο».  Ήταν η τελευταία τους παρτίδα. Στους Ρομανώφ, ίσως και από υπολογισμό, δεν επιφυλάχθηκε η αγωνία της συνειδητής αναμονής του τέλους. Η Αλεξάνδρα κλείνει το ημερολόγιο της και ο Νικόλαος διαβάζει κάτι στα γρήγορα. Πλαγιάζει και σβήνει το φως.  Στο δωμάτιο του ισογείου παρατηρείται κινητικότητα. Στα δωμάτια των φυλακισμένων δεν φαίνεται ούτε αμυδρή αχτίδα φωτός. Δίπλα ανταλλάσσονται ψιθυριστά οι τελευταίες οδηγίες.

Τώρα όλοι μαζί κατεβαίνουν στο δωμάτιο που χρησιμοποιείται από τη φρουρά. Οι εκτελεστές παίρνουν τα πιστόλια και τις οδηγίες. Η εκτέλεση θα γίνει σε ένα δωμάτιο του ισογείου, όπου έχουν βγάλει ήδη τα έπιπλα. Τα μεσάνυχτα ο Γιουρόφσκι ανεβαίνει ήρεμος τη σκάλα και χτυπάει την πόρτα του δωματίου του τσάρου. Έπειτα από λίγα λεπτά ανοίγει ο ίδιος ο Νικόλαος. «Προετοιμάζεται επίθεση κατά του σπιτιού…», του λέει ο Γιουρόφσκι «…και πρέπει να κατεβείτε στο ισόγειο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να σας μεταφέρουμε».

Ο Νικόλαος κλείνει την πόρτα και ξυπνάει τους άλλους. Τώρα ακούγονται τα βήματα των κοριτσιών και κάποιες ακαθόριστες ψιθυριστές κουβέντες. Τέλος οι φυλακισμένοι βγαίνουν από τα δωμάτιά τους. Όλοι τους είναι ήρεμοι. Ο τσάρος κρατάει τον αποκοιμισμένο Αλέξιο. Οι μεγάλες δούκισσες κουβαλούν μερικά μαξιλάρια και η Αναστασία έχει πάρει μαζί της το αγαπημένο της Cocker Spaniel «Τζάμι».

«Είστε καταδικασμένος σε θάνατο»

Κατεβαίνουν τη σκάλα, ακολουθώντας τον Γιουρόφσκι, που τους οδηγεί στο δωμάτιο του ισογείου και τους λέει να περιμένουν. Επικρατεί κάποια αμηχανία Το δωμάτιο είναι άδειο, δεν έχει κάποιος που να καθίσει. Τότε ο επίτροπος δίνει εντολή να φέρουν τρία καθίσματα. Οι μεγάλες δούκισες ακουμπούν τα μαξιλάρια τους και κάθονται, ανάμεσά τους και ο Τσάρος. Σε λίγο μπαίνει ο Γιουρόφσκι. Κρατάει στο χέρι ένα χαρτί και στέκεται μπροστά στον τσάρο κι αρχίζει να διαβάζει ή μάλλον να απαγγέλει βιαστικά ό,τι γράφει το χαρτί: «Νικολάου Αλεξάνδροβιτς, με απόφαση του περιφερειακού Σοβιέτ των Ουραλίων είστε καταδικασμένος σε θάνατο».  

«Πώς…» τραυλίζει ο τσάρος που δεν κατάλαβε.  Ίσως του είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει αυτό που άκουσε. Γυρίζει σαστισμένος προς τσαρίνα και τις κόρες του και τις βλέπει να κάνουν το σημείο του σταύρου. Γυρίζει προς τον Γιουρόφσκι: «Δεν θα μας μεταφέρετε λοιπόν», ρωτάει με πνιγμένη φωνή. Ο Γιουρόφσκι έχει φέρει ήδη το δάχτυλο στη σκανδάλη του πιστολιού: «Οι δικοί σας προσπαθούν να σας απελευθερώσουν. Η επανάσταση πεθαίνει, πεθαίνετε και εσείς μαζί της».

Τα λόγια του σκεπάστηκαν από την πρώτη εκπυρσοκρότηση. Ο επίτροπος πυροβόλησε στο κεφάλι του τσάρου, που έπεσε μπροστά. Ακούγεται το «πυρ» και η ατμόσφαιρα γεμίζει από καπνούς και φωνές. Οι υπηρέτες κεραυνοβόλουνται. Ο γιατρός και οι μεγάλες δούκισσες σωριάζονται. Κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Δεν γλιτώνει από τη σφαγή ούτε το σκυλάκι. Μέσα σε δύο λεπτά έχουν όλα τελειώσει!

Το δωμάτιο της βίλας Ιπατίεφ, στο Γιεκατερίνεμπουργκ, όπου εκτελέστηκε η οικογένεια τους τσάρου με τους υπηρέτες της. Η φωτογραφία λήφθηκε αμέσως μετά τη σφαγή και ανήκει στη συλλογή του Κρατικού Αρχείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Πηγή:GettyImages)

Τα μέλη της τελευταίας τσαρικής οικογένειας ήταν: ο τσάρος Νικόλαος Β΄ Ρoμανώφ,η σύζυγός του τσαρίνα Αλεξάνδρα Θεοδώροβνα, οι κόρες τους Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία, ο γιος τους τσάρεβιτς Αλέξιος. Μαζί τους θανατώθηκαν ο γιατρός Μποτκίν και τα μέλη του προσωπικού της τσαρικής οικογένειας, Χαρίτoνωφ, Τρουπ και Ντεμίντοβα. Η Ντεμίντοβα και η μικρή πριγκίπισσα Αναστασία θανατώθηκαν με χτυπήματα από ξιφολόγχες και όχι με πυροβολισμό.

Μετά την εκτέλεση, οι σοροί μεταφέρθηκαν στα μεταλλεία σιδήρου Άνω Ίσετσκ, όπου τεμαχίστηκαν και κάηκαν, για να εξαφανιστούν. Τις λεπτομέρειες των γεγονότων αποκάλυψε αργότερα ο επικεφαλής των εκτελεστών Γιάνκελ Γιουρόφσκι.

Και μετά έγιναν άγιοι...

Το 1991 σε ένα δάσος κοντά στο Γιεκατερίνεμπουργκ έγινε η εκταφή της σορού του τσάρου Νικολάου, της συζύγου του και τριών από τα παιδιά τους. Δυο χρόνια αργότερα οι σοροί ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Οι σοβιετικές αρχές ήταν απρόθυμες να αποκαλύψουν τι ακριβώς συνέβη στους Ρομανώφ, δίνοντας έτσι τροφή για αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο πιο δημοφιλής μύθος ήταν πως η μια από τις κόρες του τσάρου, η Αναστασία είχε καταφέρει να διαφύγει και να επιβιώσει. Υπήρξαν πολλές γυναίκες που παρουσιάστηκαν, ισχυριζόμενες ότι ήταν η χαμένη πριγκίπισσα, όμως όλες αποδείχτηκαν απατεώνισες. Η Εκκλησία, αργότερα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους… Το 1981 ο Νικόλαος Β΄ και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του αγιοκατατάχθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν έγιναν μάρτυρες, αφού ο θάνατος τους δεν σχετιζόταν άμεσα με τη χριστιανική πίστη. Αντ' αυτού ονομάστηκαν παθοφόροι…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA