Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Σάρα Ραχμάνι στον ελεύθερό της χρόνο σχεδίαζε σκίτσα μακριά από την πατρίδα της το Αφγανιστάν. Λίγες μόλις ημέρες προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν το Αφγανιστάν, εκείνη από την Καλιφόρνια όπου διαμένει, ξεκίνησε να ζωγραφίζει μια όμορφη κοπέλα «γιατί μου αρέσει να δείχνω τις όμορφες πλευρές των ανθρώπων μου, τον πολιτισμό μου και τα όμορφα παιδιά μας εκεί», ανέφερε η ίδια. «Ξεκίνησα να σχεδιάζω και να ζωγραφίζω και να χρωματίζω τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες ... κατέλαβαν την Καμπούλ και είχα μεγάλο πόνο στην καρδιά μου», σημειώνει η ίδια. 

Διαβάστε ακόμη: Αμερικανίδα πεζοναύτης στο Αφγανιστάν: Κρατά στην αγκαλιά της μωρό πριν πέσει νεκρή στην έκρηξη της Καμπούλ

Η Σάρα Ραχμάνι μαζί με την οικογένειά της διέφυγαν στην Αμερική πριν από τέσσερα χρόνια με ειδικές μεταναστευτικές βίζες. Ο πατέρας της εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία. Τώρα η Σάρα Ραχμάνι πηγαίνει σε σχολή πολιτικών μηχανικών στις ΗΠΑ και το χόμπι της είναι η τέχνη. Προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ, η Σάρα Ραχμάνι είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικών μηχανικών στην Καμπούλ, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. «Λυπάμαι πραγματικά για το κολέγιό μου και τα κορίτσια που δούλευαν μαζί μου εκεί», σημείωσε, για να προσθέσει: «Είναι πραγματικά απογοητευμένοι και πραγματικά σε άσχημη κατάσταση. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον τους».

Η Σάρα Ραχμάνι ανέφερε ότι πολλές από τις νέες γυναίκες με τις οποίες πήγε στο κολέγιο δούλευαν σε γραφεία αλλά τώρα είναι άνεργες. Της έχουν πει ότι δεν μπορούν να φορέσουν αυτό που θέλουν και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα όταν φεύγουν από τα σπίτια τους. Η Σάρα Ραχμάνι έριξε μια ματιά στη ζωγραφική της και μίλησε γι' αυτή γεμάτη συγκίνηση. Στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα τοποθέτησε τα χρώματα της εθνικής σημαίας του Αφγανιστάν. Δύο γυναίκες απεικονίζονται να φορούν παραδοσιακό φόρεμα, με πλεξούδες και κοσμήματα που δείχνουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας, είπε η Ραχμάνι.

Η μια  χορεύει τον παραδοσιακό αφγανικό χορό, ο οποίος χορεύεται σε γάμους ενώ η άλλη γράφει «ειρήνη» στα Φαρσί, χρησιμοποιώντας το μαύρο μέρος της αφγανικής σημαίας ως μαυροπίνακα. H Ραχμάνι έδειξε τότε το κορίτσι στο κέντρο της εικόνας. «Αυτό είναι το πορτρέτο του κοριτσιού που ξεκίνησα και έγινε πραγματικά λυπηρό», είπε. «Βλέπετε την καλή πλευρά, όταν έχει ένα θραύσμα φωτός - όλα αφορούν την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν τη χώρα μας».

https://www.instagram.com/p/CS3RSP-rs-c/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Είναι ένα χαρούμενο κορίτσι και έχει βρώμικα χέρια από το παιχνίδι με άλλα παιδιά», πρόσθεσε. Δείχνοντας το κίτρινο λουλούδι στην κορυφή, η Ραχμάνι: «Και αυτό είναι ένα όμορφο λουλούδι που παίρνει από τον παππού της». Το μαντήλι στο κεφάλι της κοπέλας είναι πράσινο - το χρώμα της ειρήνης, της χαράς και της ευτυχίας για τους Αφγανούς, εξήγησε. «Είναι ένας γαλάζιος ουρανός γεμάτος ειρήνη, ηλιόλουστες μέρες, ευτυχία και πουλιά που πετούν αντί για αεροπλάνα του στρατού».

Στη δεξιά γκρι πλευρά, ωστόσο, απεικονίζονται οι απελπισμένοι άνθρωποι που φέρεται να έπεσαν από αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατά τη χαοτική εκκένωση της Καμπούλ. Κάτω από αυτούς βρίσκονται «άνθρωποι που περιμένουν στην πύλη του αεροδρομίου με τα χαρτιά τους, και μερικοί από αυτούς χωρίς τίποτα... και ο τύπος που προσπαθεί να στείλει το μωρό του (πάνω από το φράχτη) για να βεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλές», ανέφερε η Ραχμάνι. Η Ραχμάνι είπε ότι τώρα οι σκέψεις της είναι με την οικογένεια και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. «Όλες αυτές τις ημέρες, έχασα το μέτρημα, απλά επικεντρωνόμαστε να βγάλουμε τις οικογένειές μας από το Αφγανιστάν. Είναι φρικτό εκεί πέρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA