Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Ρώσοι το είχαν αποφασίσει κι ας έδειχναν ότι το διαπραγματεύονταν. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα έμπαιναν μέσα στο σχολείο στο Μπεσλάν κι ό,τι γινόταν. Οι τρομοκράτες (από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία) είχαν εισβάλει στο σχολείο τρεις μέρες πριν, κρατούσαν ομήρους πάνω από 1000 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά και απαιτούσαν να τελειώσει ο πόλεμος στην Τσετσενία.

Διαβάστε επίσης: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τιμώρησε την Ρωσία για την σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν

Με φωτιά σβήνει η φωτιά, αλλά όχι τέτοιων διαστάσεων κι όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές…

Το σχολείο ήταν ένα από τα εφτά του Μπεσλάν, μιας πόλης 35.000 κατοίκων, στην αυτόνομη δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας, στον Καύκασο και βρισκόταν μεσοτοιχία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Μίλησες οσετικά; Πέθανες!

Οι πάνοπλοι τρομοκράτες είχαν υποχρεώσει γονείς και συγγενείς των μαθητών, παιδιά και εργαζόμενους στο σχολείο να μπουν στο κτίριο και τους είχαν κλείσει στο γυμναστήριο. Απειλώντας ότι θα τους σκοτώσουν, τους πήραν τα κινητά και τους διέταξαν να μιλούν μόνο Ρωσικά. Ένας γονιός ο Ρουσλάν Μπετροσόφ για να ηρεμήσει τους ομήρους μετέφρασε τις απαιτήσεις των τρομοκρατών στην οσετική γλώσσα. Ένας από τους τρομοκράτες τον πλησίασε, τον ρώτησε αν μίλησε στα οσετικά και τον πυροβόλησε τον στο κεφάλι.

Την τρίτη μέρα της ομηρείας ήδη πολλοί είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στο σχολείο. Κάποιοι είχαν δραπετεύσει και περιέγραφαν την δίχως έλεος συμπεριφορά των τρομοκρατών. Οι Ρώσοι προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν και βρίσκονταν σε επαφή με τους τρομοκράτες, ενώ την ίδια ώρα οι ειδικές δυνάμεις γέμιζαν τα όπλα τους. Από την αρχή της ομηρίας, γύρω από το σχολείο είχαν αναπτυχθεί δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού. Επίσης ένοπλοι εκπαιδευμένοι άνδρες του Ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν ακροβολιστεί σε διαμερίσματα τριών πολυκατοικιών που έβλεπαν στο σχολείο. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει η αιματοχυσία. Άλλωστε πρόσφατη ήταν η ομηρεία στο θέατρο της Μόσχας που κατέληξε σε φιάσκο των ρωσικών δυνάμεων και στο θάνατο 130 αθώων ανθρώπων.

Το σύνθημα για την εισβολή ήταν λάθος...

Δύο εκρήξεις, που λέγεται ότι προκλήθηκαν κατά λάθος, ήταν το σύνθημα για να εισβάλουν οι ρωσικές δυνάμεις. Το σχολείο σείστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ακολούθησε μάχη μεταξύ των τρομοκρατών και των ρωσικών δυνάμεων. Μέσα από το σχολείο ακούγονταν φωνές απόγνωσης, πυροβολισμοί, εκρήξεις και οι καπνοί είχαν τυλίξει το τετράγωνο. Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν τέλος στην ομηρία με κόστος κι αυτή τη φορά υψηλό: έχασαν τη ζωή τους πάνω από 334 όμηροι και άλλοι 700 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και 180 παιδιά!

Ακόμα και σήμερα - 17 χρόνια μετά - δεν είναι σαφές πόσοι ήταν οι τρομοκράτες και αν κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν. Ούτε πώς σχεδιάστηκε η επίθεση έγινε ποτέ γνωστό, ούτε ποιος έδωσε τη διαταγή εισβολής με τόσα παιδιά μέσα στο σχολείο. Τα ερωτηματικά αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση είναι περισσότερα από τους νεκρούς… 

Η ζωή και ο θάνατος του αρχιτρομοκράτη

Εκείνο που εικάζεται είναι ότι πίσω από την όλη υπόθεση της κατάληψης του σχολείου ήταν ο Σαμίλ Μπασάγιεφ, ο Τσετσένος Τσε Γκεβάρα, όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοί του. Το όνομά του είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 1991, όταν έκανε αεροπειρατεία σε ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος, υποχρεώνοντάς το να προσγειωθεί στην Άγκυρα. Ο Μπασάγιεφ εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της τσετσενικής αντίστασης, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τσετσενία, το 1994. Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την εισβολή στο θέατρο της Μόσχας. Οι ρωσικές Αρχές τον είχαν επικηρύξει για 10 εκατομμύρια δολάρια....

Μετά τη σφαγή στο Μπεσλάν άρχισε ανελέητο κυνηγητό για τη σύλληψη ή εξόντωση του Μπασάγιεφ. Σχεδόν δύο χρόνια μετά το μακελειό στο σχολείο, 4 αυτοκίνητα της συνοδείας του Μπασάγιεφ, ξεκίνησαν για την πόλη Ναζράν. Το Κρεμλίνο γνώριζε ότι σχεδίαζαν χτύπημα. Το αυτοκίνητο που βρισκόταν ο Μπασάγιεφ μετέφερε κιβώτια με εκρηκτικά. Κάποια στιγμή και ενώ οι Ρώσοι παρακολουθούσαν από απόσταση διακριτικά, μια έκρηξη διέλυσε το αυτοκίνητο και διαμέλισε τον Μπασάγιεφ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA