Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου του 1978, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ Μάρκοφ ένιωσε ένα έντονο τσίμπημα, σαν από έντομο, καθώς διέσχιζε τη γέφυρα Waterloo στον Τάμεση στο Λονδίνο, για να πάει τη δουλειά του στο BBC. Κοίταξε γύρω του και παρατήρησε έναν άνθρωπο να προσπαθεί να κλείσει μία ομπρέλα, αν και τίποτα δεν έδειχνε ότι έρχεται βροχή εκείνη την ώρα.  

Διαβάστε επίσης: Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Αυγούστου, γεννιέται η θρυλική κατάσκοπος που λάτρευαν να μισούν εχθροί και Σύμμαχοι και άκουγε στο όνομα Μάτα Χάρι

Ο Μάρκοφ συνέχισε το δρόμο του μέχρι τα γραφεία της World Service, όπου έκανε εκπομπές που προορίζονταν να μεταδοθούν στην πατρίδα του τη Βουλγαρία.  Ήταν θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος και είχε αυτομολήσει στη Δύση το 1971. Η σκληρή κριτική του κατά του πολιτικού καθεστώτος στη Βουλγαρία και της προσωπολατρίας του αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος Τεοντόρ Ζίβκοφ τον είχαν στοχοποιήσει.

Τότε θυμήθηκε την ομπρέλα...

Όταν έφτασε στο γραφείο είχε ένα οίδημα στο πίσω μέρος του δεξιού μηρού του. Καθώς ο πόνος χειροτέρευε, στη διάρκεια της μέρας, ανέφερε το περιστατικό του τσιμπήματος και θυμήθηκε τον άντρα με την ομπρέλα. Μέχρι το βράδυ είχε ανεβάσει πυρετό και επισκέφτηκε νοσοκομείο.  Δεν πήρε εξιτήριο ποτέ. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα! Ο Μπέρναρντ Ρίλεϊ, ο γιατρός που εξέτασε τον Μαρκόφ, ερεύνησε πολλές πιθανές αιτίες για την ασθένειά του, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να είχε δαγκωθεί από δηλητηριώδες τροπικό φίδι

Η νεκροψία όμως έδειξε πως στο πόδι του νεκρού υπήρχε σφηνωμένο ένα σφαιρίδιο στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας που ήταν γεμάτο με ρικίνη, ένα ισχυρό δηλητήριο για το οποίο την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αντίδοτο. Το μικροσκοπικό βλήμα είχε εκτοξευτεί από έναν μηχανισμό - σίγουρα μέσα στην ομπρέλα – και πολύ αργότερα αποστάτες της KGB επιβεβαίωσαν πως είχαν βοηθήσει στην οργάνωση της δολοφονίας.

Ουδέποτε αποδόθηκαν κατηγορίες σε σχέση με το φόνο. Το ευφυές σύστημα εκτόξευσης και η τοξίνη δίχως αντίδοτο κατέστησαν αυτή τη δολοφονία την πιο διαβόητη του Ψυχρού Πολέμου. Δέκα ημέρες πριν από τη δολοφονία του Μάρκοφ, έγινε προσπάθεια να δολοφονηθεί ένας άλλος Βούλγαρος αποστάτης, ο Βλαντιμίρ Κόστοφ, με τον ίδιο τρόπο όπως ο Μάρκοφ, σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι.

Ποιος ήταν ο «ενοχλητικός» συγγραφέας

Ο Γκεόργκι Μάρκοφ είχε γεννηθεί το 1929, στη Σόφια. Τέλειωσε χημικός, αλλά τον κέρδισε η λογοτεχνία. Πολλά από τα έργα του απαγορεύτηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, ο Μάρκοφ είχε γίνει επιτυχημένος συγγραφέας. Ήταν ένας από τους λογοτέχνες που ο Ζίβκοφ είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει – ανεπιτυχώς - για να ωραιοποιήσει το σκληρό καθεστώς του.

Το 1969, ο Μάρκοφ έφυγε για την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου ζούσε ο αδελφός του. Η αρχική του ιδέα ήταν να περιμένει έως ότου βελτιωθεί η κατάστασή στη Βουλγαρία, αλλά σταδιακά άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να παραμείνει στη Δύση. Ο Μάρκοφ μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έμαθε αγγλικά και άρχισε να εργάζεται για το βουλγαρικό τμήμα του BBC World Service. Το 2000, στον Μάρκοφ απονεμήθηκε - μετά θάνατον - το Μετάλλιο της Στάρα Πλάνινα, η πιο σπουδαία τιμητική διάκριση της Βουλγαρίας, για τη «σημαντική συνεισφορά του στη βουλγαρική λογοτεχνία». Κάτι είναι κι αυτό…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA