ΔΙΕΘΝΗ
07/08/2021 00:15

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Αυγούστου, γεννιέται η θρυλική κατάσκοπος που λάτρευαν να μισούν εχθροί και Σύμμαχοι και άκουγε στο όνομα Μάτα Χάρι

Την έλεγαν Μαργαρίτα Ζέλε, όμως ο κόσμος την έμαθε ως Μάτα Χάρι. Η θρυλική χορεύτρια - κατάσκοπος που έδρασε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα 7 Αυγούστου του 1876.

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Αυγούστου, γεννιέται η θρυλική κατάσκοπος που λάτρευαν να μισούν εχθροί και Σύμμαχοι και άκουγε στο όνομα Μάτα Χάρι
Η Μάτα Χάρι λατρεύτηκε από εχθρούς και φίλους (Πηγή: GettyImages)
Ανάγνωση:

Ήταν 7 Αυγούστου του 1876, όταν γεννήθηκε η Μαργαρίτα Γκετρούιντα Ζέλε, που έμελλε να γίνει διάσημη ως Μάτα Χάρι. Η Μάτα Χάρι υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, πόρνη, αλλά και (αποτυχημένη) κατάσκοπος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: Πώς μια τυχαία στιγμή, σαν σήμερα 28 Ιουνίου, άναψε το φυτίλι που ανατίναξε ολόκληρο τον κόσμο!

Η Μαργαρίτα Ζέλε παντρεύτηκε τον λοχαγό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ρούντολφ ΜακΛάουντ, αλλά γρήγορα χώρισαν. Αρχισε να εμφανίζεται σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες, παριστάοντας την ινδή χορεύτρια με το ψευδώνυμο Μάτα Χάρι.

Την ενοχοποίησε το παρελθόν της...

Στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μπήκε κατόπιν τυχαίας παροτρύνσεως από έναν εραστή της. Το 1915 βρέθηκε να εκπαιδεύεται στην πρωτόγονη ακόμη τέχνη της κατασκοπείας, σε ένα ξενοδοχείο στην Κολονία. Και μόνο το γεγονός ότι η Μάτα Χάρι είχε συνεργαστεί με τη γερμανική μυστική υπηρεσία, τη στιγμάτισε. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τους εκατοντάδες αξιωματικούς που πέρασαν από την κρεβατοκάμαρά της. Με αυτό το παρελθόν δύσκολα θα μπορούσε να στηρίξει την υπεράσπισή της αργότερα.
Το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου, προσάπτοντας της ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών.
«Ανέκαθεν λάτρευα τους αξιωματικούς. Προτιμούσα πάντα να είμαι η ερωμένη ενός αδέκαρου στρατιωτικού παρά ενός πλούσιου τραπεζίτη. Η μεγαλύτερη απόλαυση για μένα είναι να κάνω έρωτα μαζί τους δίχως να σκέφτομαι τα χρήματα. Επιπλέον μου αρέσει να τους συγκρίνω μεταξύ τους, αναλόγως εθνικοτήτων...» είχε πει στην απολογία της.

Κατά τον ιστορικό κατασκοπείας του Κέιμπριτζ Κρίστοφερ Αντριου: «Οποιαδήποτε στενή παρατήρηση της πορείας και των μεθόδων τής Μάτα Χάρι ως κατασκόπου αποδεικνύει ότι ουδέποτε λειτούργησε ως πραγματική πράκτορας».

Όλοι συμφωνούν πως ήταν αθώα

Σύμφωνα με τον Λέον Σίρμαν, ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου «The Mata Hari Affair - An Inquiry Into a Conspiracy», το γεγονός, ότι παρουσιάστηκαν αληθινά στοιχεία που είχε προσκομίσει η Μάτα Χάρι ως ψευδή στο στρατοδικείο, αποτελεί ένδειξη της αθωότητάς της. Κατά τον συγγραφέα, μάλιστα, υπάρχουν και άλλα στοιχεία υπέρ της, τα οποία τότε δεν αναφέρθηκαν προς την υπεράσπισή της. Η Μάτα Χάρι καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τον Ιούλιο του 1917 στο Δικαστικό Μέγαρο του Παρισιού και εκτελέστηκε από μια ομάδα 13 στρατιωτών στο Βανσέν στις 15 Οκτωβρίου του 1917.

Μάτα-Χαρι
Η Μάτα Χάρι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα (Πηγή: GettyImages)

«Πρέπει να ήταν πολύ γενναία γυναίκα. Χαμογελώντας αρνήθηκε να της δέσουμε το μαντίλι γύρω από τα μάτια, μπροστά στο απόσπασμα. Λίγο προτού πυροβολήσουμε μας έκανε ένα μικρό νεύμα με το χέρι της. Πιστεύω… ελπίζω ότι η δική μου σφαίρα ήταν η μόνη κενή στο απόσπασμα...» είπε το 1995 το μοναδικό εν ζωή μέλος του εκτελεστικού αποσπάσματος, ο Μορίς Αμπλίν.

Μάτα-Χαρι
Το άγαλμα της Μάτα Χάρι στον τόπο που γεννήθηκε, στο Leeuwarden της Ολλανδίας (Πηγή: Ap Photos)

Και μια πιο ποιητική προσέγγιση της ζωής της διαβόητης Μάτα Χάρι: «Το 1876 γεννήθηκε η Μάτα Χάρι. Τα κρεβάτια πολυτελείας υπήρξαν τα πεδία των μαχών της, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υψηλά ιστάμενοι στρατιωτικοί και πολιτικοί με κύρος υπέκυψαν στη γοητεία των όπλων της και της εμπιστεύτηκαν μυστικά που εκείνη τα πωλούσε στη Γαλλία τη Γερμανία ή σε όποιον πλήρωνε καλύτερα. Το 1917 καταδικάστηκε σε θάνατο. Στο εκτελεστικό απόσπασμα, η πιο ποθητή κατάσκοπος του κόσμου, έστειλε αποχαιρετιστήρια φιλιά. Οκτώ από τους δεκατρείς στρατιώτες αστόχησαν…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ