Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1859, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν αυτοκράτορα! Ηγεμόνευσε για περισσότερο από δύο δεκαετίες και ήταν απολυταρχικός μονάρχης με απεριόριστες εξουσίες επί ενός από τα ισχυρότερα κράτη της γης!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου: Ένας αυτοκράτορας μετανιώνει που έγινε αυτοκράτορας, όταν πέφτει στα χέρια του μανιασμένου πλήθους

Το 1859 Ο αυτοκράτορας Τζόσουα Νόρτον Α’ αυτοανακηρύχθηκε ανώτατος άρχοντας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο στόχος του ήταν να «αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα» σε μία χώρα που κατά τη γνώμη του  κατέρρεε. Ο αυτοκράτορας Νόρτον θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ένας άκακος, γραφικός - εκκεντρικός αν δεν είχε αναρίθμητους οπαδούς που τον πίστευαν. Προβεβλημένος από τις εφημερίδες του Σαν Φρανσίσκο, τα διατάγματα και οι διακηρύξεις του διαδόθηκαν γρήγορα σε ολόκληρο το έθνος!

Η βασιλεία του άρχισε μια μέρα σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1859, όταν παρέδωσε στις καλιφορνέζικες εφημερίδες τη διακήρυξη ανακήρυξης του εαυτού του σε αυτοκράτορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη διακήρυξη. Τον αγαπούσαν και θαύμαζαν την αποφασιστικότητα, την επιβλητική προσωπικότητα και τα απερίφραστα διατυπωμένα διατάγματα του. Απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όταν απένειμε στον εαυτό του απολυταρχικές εξουσίες. Με μία θεατρικά μεγαλοπρεπή χειρονομία κατήργησε επίσημα και το Κογκρέσο!

Κάλεσε στρατό και Εκκλησία να τον στηρίξουν!

Την επόμενη χρονιά,  ο αυτοκράτορας Νόρτον κάλεσε το στρατό να καθαιρέσει δια της βίας εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου ώστε να μπορέσει ο ίδιος να εδραιώσει την εξουσία του. Ο στρατός και το Κογκρέσο αγνόησαν το Νόρτον, αλλά εκείνος δεν πτοήθηκε. Λίγους μήνες μετά… διέταξε τη Προτεσταντική και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να τον χρίσουν αυτοκράτορα. Και αυτές τον αγνόησαν…

Ο Νόρτον ήταν οικεία φιγούρα στην αυτοκρατορική του πρωτεύουσα του Σαν Φραντζίσκο. Κυκλοφορούσε φορώντας στολή ναυάρχου με χρυσές επωμίδες και ένα εντυπωσιακό καπέλο από δέρμα κάστορα. Στριφογύριζε ένα μπαστούνι στο χέρι περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και κουβέντιαζε με τους υπηκόους του. 

Τα χρόνια πριν αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας ήταν πάμπτωχος και εντελώς αδέκαρος. Τώρα τα καλύτερα εστιατόρια του Σαν Φρανσίσκο τον καλούσαν να δειπνήσει φορώντας τη λαμπρή στολή του με τα πομπώδη διακριτικά,

Ο αυτοκράτορας ήταν επίσης ανάρπαστος σε θέατρα και μουσικές σκηνές και του κρατούσαν πάντα τις καλύτερες θέσεις στις πρεμιέρες. Αντιμετώπισε κάποια μικροπροβλήματα με το νόμο αλλά συνήθως είχε το πάνω χέρι. Όταν το 1867 συνελήφθη και εισήχθη σε φρενοκομείο ξεσηκώθηκε κατακραυγή, κάτι που οδήγησε στην άμεση απελευθέρωση του. Ο μεγαλόψυχος Νόρτον απένειμε «αυτοκρατορική χάρη» στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Το 1870 ο αυτοκράτορας Νόρτον είχε εκδώσει και δικό του νόμισμα!

«Le roi est mort»

Η βασιλεία του θα διαρκούσε ακόμα μία δεκαετία πριν από τη δραματική κατάληξη του: Τον Ιανουάριο του 1880 κατέρρευσε στο ενώ βάδιζε στο δρόμο και λίγο μετά διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Η εφημερίδα «San Francisco Chronicle» ανακοίνωσε την τραγική είδηση κάτω από έναν πηχυαίο τίτλο στα γαλλικά: «Le roi est mort», O βασιλιάς απέθανε… Θάφτηκε στο κοιμητήριο Γούντλον στην Καλιφόρνια και η πλάκα που τοποθετήθηκε στο μνήμα εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα των περίεργων επισκεπτών: Ενθάδε κείται ο Νόρτον Α΄, ο αυτοκράτορας των Ηνωμένων Πολιτειών και προστάτης του Μεξικού…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA