Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια μέρα σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου του 1185, ένας αυτοκράτορας λιντσάρεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Το να γίνει κάποιος αυτοκράτορας δεν ήταν πάντα και ό,τι καλύτερο. Ναι μεν απολάμβαναν εξουσία και δύναμη και δόξα και πλούτο, αλλά κάποιες φορές έφταναν στο σημείο να αναθεματίσουν την ώρα και τη στιγμή που έγιναν αυτοκράτορες.

Διαβάστε επίσης: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ ΜακΚίνλει πυροβολείται σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου από έναν αναρχικό. Ο πρόεδρος θα πεθάνει 8 ημέρες μετά

Ένας από εκείνους που μετάνιωσαν πικρά για το ότι κάθισε στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης, ήταν ο Ανδρόνικος Κομνηνός. Παλιές ιστορίες, θα μας πείτε, παλιές αλλά διδακτικές με βασικό δίδαγμα το: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Κι ενώ πολλοί ήταν αυτοί που μακάριζαν τον αυτοκράτορα όσο ήταν απόλυτος άρχων της Βασιλεύουσας, όλοι - μα όλοι - δεν ήθελαν να είναι ούτε μια τρίχα στο κεφάλι του, όταν έφτασε η ώρα του τέλους του.

Βασανίστηκε στα χέρια του όχλου

Διαβάστε λοιπόν πώς τέλειωσε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Κομνηνός, ο άλλοτε λαοφιλής και αγαπητός: Ο λαός έριξε τον Ανδρόνικο Κομνηνό από το θρόνο, εισβάλοντας στο παλάτι. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας προσπάθησε να αποδράσει με βάρκα αλλά τον ανακάλυψαν, τον συλλάβανε και τον παρέδωσαν στο πλήθος για τα υπόλοιπα. Ποια ήταν τα «υπόλοιπα»;

Τον αλυσόδεσαν και τον βασάνισαν. Ο όχλος τον χτυπούσε βάναυσα στο πρόσωπο και το στόμα, του ξερίζωσαν τα γένια, τα μαλλιά. Του έκοψαν το ένα χέρι με τσεκούρι, του έβγαλαν το ένα μάτι – άφησαν κάτι και για μετά – και τον πέταξαν, ημιθανή και αιμόφυρτο στη φυλακή. Έπειτα από λίγες μέρες τον… θυμήθηκαν. Τον έβγαλαν από το ανήλιαγο μπουντρούμι του και τον τύφλωσαν κι από το άλλο μάτι. Τον έδεσαν μισόγυμνο σε ένα γέρικο γαϊδούρι και τον περιφέρανε στους δρόμους της Πόλης.

Ο πριν από λίγες ημέρες βασιλιάς έπεσε στα χέρια ζητιάνων, ανθρώπων του υποκόσμου, μέθυσων που τον χτυπούσαν στο κεφάλι με ρόπαλα, τον χαστούκιζαν στο πρόσωπο, του έσπασαν όλα τα δόντια, τον τρυπούσαν με ραβδιά. Το θέαμα ήταν αξιοθρήνητο. Άλλοι τον λιθοβολούσαν βρίζοντάς τον, του πετούσαν σάπια κρέατα και σκουπίδια. Μια πόρνη πλησίασε τη θλιβερή πομπή και του έριξε καυτό νερό στο πρόσωπο, κατακαίγοντάς το. Κι όταν ο όχλος κουράστηκε να ασελγεί σε βάρος του ταλαίπωρου αυτοκράτορα, ο Ανδρόνικος Κομνηνός οδηγήθηκε στον Ιππόδρομο, όπου τον κρέμασαν από τα πόδια.

Κι έτσι τέλειωσε ο τελευταίος των Κομνηνών

Ο Ανδρόνικος φώναζε στους βασανιστές του: «Γιατί επιμένετε να τσακίζετε ένα ήδη σπασμένο καλάμι;»… Κι αυτοί επέμεναν! Έκοψαν κομμάτια από τη σάρκα του και τα γεννητικά του όργανα. Δύο στρατιώτες διαγωνίζονταν για το ποιος θα μπήξει το ξίφος βαθύτερα στο κορμί του, χωρίς αυτός να πεθάνει. Ένας από τους στρατιώτες… έχασε το στοίχημα βυθίζοντας το σπαθί βαθιά στο φάρυγγα. Κι έτσι τελείωσε ο τελευταίος των Κομνηνών. Μην βλέπεις τι είμαι, περίμενε να δεις τι θα γίνω, λένε στην ανατολή κι ο άτυχος Κομνηνός το βίωσε αυτό στο κορμί του όσο κανένας άλλος…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA