Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 1967. Στη Βολιβία οι βροχές είχαν μαλακώσει το χώμα και η ζούγκλα γινόταν επικίνδυνη για τους επαναστάτες… Κάπου πιο μακριά από την υγρασία και τις ψυχρές νύχτες των βουνών, ένας ταγματάρχης ετοίμαζε το σχέδιό του.

Διαβάστε επίσης: Ο διαβόητος τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι συλλαμβάνεται σαν σήμερα 14 Αυγούστου στο Σουδάν και απάγεται από τους Γάλλους 

Οι άντρες του τον αποκαλούσαν «Papi». Ήταν ψημένος στις μάχες. Ο ταγματάρχης Ραλφ Σέλτον κόντευε πια τα 40. Ήταν βετεράνος στις καταστολής εξεγέρσεων. Ως πρασινοσκούφης των Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πολεμήσει απέναντι στους κομμουνιστές αντάρτες του Λάος, μετά τον τραυματισμό του στον πόλεμο της Κορέας. 

Σαν σήμερα το 1967 έσφιγγε τον κλοιό γύρω από έναν εκ των πιο καταζητούμενων ανδρών στον κόσμο, έναν αργεντινό μαρξιστή που άκουγε στο όνομα Ερνέστο Γκεβάρα αλλά οι δικοί του τον φώναζαν Τσε.

Οι ικανότητες του Τσε και η χαρισματική του προσωπικότητα είχαν τρομοκρατήσει  τη CIA και τα καθεστώτα της Νότιας Αμερικής.

Μόλις έφτασαν τα νέα στην Ουάσιγκτον ότι είχε εγκαταλείψει τον επαναστατικό αγώνα στο Κονγκό και είχε επιστρέψει στην ήπειρο που τον γέννησε, ο «Papi» μετατέθηκε αμέσως στη Βολιβία για να εκπαιδεύσει τον τοπικό στρατό. Ο βετεράνος επαναστάτης μαρξιστής τα είχε σπάσει με τους κουβανούς συντρόφους του και τώρα ήθελε να σπείρει την επανάσταση σε όλη τη νότια Αμερική. Ο Τσε είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μία μικρή δύναμη ανταρτών στην ύπαιθρο της νοτιοανατολικής Βολιβίας.

Έχοντας ενημερωθεί από ένα πληροφοριοδότη ο «Papi» περικύκλωσε τον ανοργάνωτο στρατό του Τσε και διέταξε τους άντρες του να ανοίξουν πυρ. Ο Τσε χτυπήθηκε και καθώς πλησίαζαν οι Βολιβιανοί φώναξε: «Μην πυροβολείτε, είμαι ο Τσε Γκεβάρα και σας είμαι πιο χρήσιμος ζωντανός παρά νεκρός».

https://www.youtube.com/watch?v=NDIr8ORURcoΗ βολιβιανή κυβέρνηση προφανώς δεν συμφωνούσε. Ο Τσε έμεινε αιχμάλωτος για δύο μέρες σε ένα κοντινό χωριό και έπειτα οι άνδρες που τον κρατούσαν φυλακισμένο έλαβαν διαταγές να τον σκοτώσουν και να το κάνουν να φανεί σαν να είχε πέσει στη μάχη. Μάρτυρες του γεγονότος θυμούνται πως κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, αποπνέει έναν αέρα αξιοπρέπειας παρά τα κουρελιασμένα ρούχα, τα μπερδεμένα μαλλιά και τον πόνο από τα τραύματά του. Αρνήθηκε να μιλήσει σε οποιονδήποτε βολιβιανό αξιωματικό όμως μίλησε στους υπόλοιπους στρατιώτες για την επανάσταση.

Ο θρύλος του εξαπλώθηκε μετά το θάνατό του και το πρόσωπό του εξακολουθεί να κοσμεί αφίσες και σημαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο «Papi» από την άλλη - του οποίου τη φωτογραφία σπάνια θα δεις - δεν αμφισβήτησε ποτέ το ρόλο που έπαιξε στο θάνατο του Τσε. Χρόνια αργότερα είπε: «Μπορεί να ήταν και να είναι διάσημος, όμως σκότωσε πολλούς αθώους ανθρώπους και ήταν χαρά μας που μπορέσαμε να βάλουμε τέλος σε όλη αυτή την ιστορία», είπε ο «Papi» και πέρασε στις υποσημειώσεις της Ιστορίας…

Πηγή: Σαν Σήμερα στην Παγκόσμια Ιστορία, εκδόσεις Μεταίχμιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA