Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, γνωστός στις Αρχές ως Κάρλος το Τσακάλι, αιχμαλωτίζεται σαν σήμερα 14 Αυγούστου στο Χαρτούμ του Σουδάν από πράκτορες της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε συνθήκη για έκδοση καταζητουμένων με το Σουδάν, οι Γάλλοι πράκτορες απήγαγαν τον Κάρλος και τον οδήγησαν στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Η Νέα Υόρκη παίρνει ανάσα μια μέρα σαν σήμερα 10 Αυγούστου: Ο κατά συρροή δολοφόνος «Son of Sam» συλλαμβάνεται

Η κυβέρνηση του Σουδάν, υποστηρίζοντας ότι είχε βοηθήσει στη σύλληψη, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφαιρέσουν τη χώρα τους από τη λίστα με τα κράτη που υποστήριζαν την τρομοκρατία.

Ο «Carlos the Jackal», ψευδώνυμο του Ilich Ramírez Sánchez ήταν γεννημένος στις 12 Οκτωβρίου του 1949 στο Καράκας, της Βενεζουέλας και ήταν τρομοκράτης που οργάνωσε πολλές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της δεκαετίας του ‘70 και του '80.

Ο Κάρλος γεννήθηκε από αστική οικογένεια της Βενεζουέλας. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και μαρξιστής και ο Κάρλος έλαβε εκπαίδευση με βάση την κομμουνιστική πολιτική θεωρία και την επαναστατική σκέψη. 

Ταξιδιώτης και playboy

Ο Κάρλος ταξίδεψε πολύ στο πλάι της κοινωνικής μητέρας του, και γεύτηκε τον πολυτελή τρόπο ζωής ενώ του άρεσε να κυκλοφορεί ως playboy της εποχής, κάτι που φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του. Μετά την αποφοίτησή του από βρετανικό σχολείο , ο Κάρλος γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Λαϊκής Φιλίας Patrice Lumumba στη Μόσχα, αλλά η χαμηλές του επιδόσεις στα μαθήματα και τα προβλήματα με τις πανεπιστημιακές αρχές οδήγησαν στην αποπομπή του το 1970.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα τελείωσε και ο Κάρλος συνεχίσει την επαναστατική του μόρφωση στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Του δόθηκε το όνομα Carlos και ταξίδεψε στην Ιορδανία για μετεκπαίδευση στον χειρισμό των όπλων. Μετά την αποβολή του PFLP από την Ιορδανία, ο Κάρλος στάλθηκε στο Λονδίνο, όπου συνέταξε λίστα με ονόματα - πιθανούς στόχους για απαγωγή ή δολοφονία.

Η πρώτη αποστολή του Κάρλος, ήταν  η δολοφονία του Γιόζεφ Σίεφ, προέδρου της εταιρείας Marks & Spencer και ένας από τους σημαντικότερους Εβραίους επιχειρηματίες της Βρετανίας. Στις 30 Δεκεμβρίου 1973, ο Κάρολος εισέβαλε στο σπίτι του Σίεφ και τον τραυμάτισε σοβαρά με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ωστόσο, το όπλο του Κάρλος έπαθε εμπλοκή πριν προλάβει να πυροβολήσει δεύτερη φορά και τράπηκε σε φυγή.

Ο Κάρολος στη συνέχεια βοήθησε στο σχεδιασμό της κατάληψης της γαλλικής πρεσβείας στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 13 Σεπτεμβρίου 1974, από μέλη του ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού . Καθώς οι Γάλλοι διαπραγματεύονταν για την απελευθέρωση των 11 ομήρων που κρατούνταν στην πρεσβεία, ο Κάρλος έριξε μια χειροβομβίδα σε καφέ του Παρισιού, στην εμπορική στοά. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Μέσα σε λίγες μέρες οι Γάλλοι αποδέχτηκαν τα αιτήματα του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού.

Με χειροβομβίδες και ρουκέτες...

Τον Ιανουάριο του 1975 ο Κάρλος ηγήθηκε μιας αποτυχημένης επίθεσης με ρουκέτα σε ένα αεροπλάνο της El Al στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού. Μια δεύτερη επίθεση με ρουκέτα - μια εβδομάδα αργότερα - οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τη γαλλική αστυνομία, αλλά ο Κάρολος διέφυγε εκμεταλλευόμενος το χάος που προκλήθηκε.

Ο εκπαιδευτής του Κάρλος και συνεργάτης των επιθέσεων στην El Al, Μισέλ Μουκαρμπάλ, συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία τον Ιούνιο του 1975 και τους οδήγησε σε διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου διέμενε ο Κάρλος. Ο Κάρολος υποδέχτηκε την αστυνομία στο διαμέρισμα του, τους πρόσφερε καφέ και ποτά, πριν τραβήξει ένα πιστόλι και αρχίσει να πυροβολεί. Ο Μουκαρμπάλ και δύο ντετέκτιβ σκοτώθηκαν, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Κάρολος, άγνωστος στο παρελθόν στους γάλλους αστυνομικούς, προκάλεσε ένα ξέφρενο ανθρωποκυνηγητό που θα διαρκούσε σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της εφόδου σε ένα κρησφύγετο του Κάρλος στο Λονδίνο, ένας δημοσιογράφος βρήκε ένα βιβλίο του Frederick Forsyth «Η Ημέρα του Τσακαλιού», από τότε ο Κάρλος ονομάστηκε «Κάρλος το Τσακάλι» από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η πιο μεγάλη τρομοκρατική επιχείρηση

Ο Κάρλος διέφυγε στη Βηρυτό και άρχισε να σχεδιάζει την επόμενη αποστολή του - αυτή που θα έκανε το όνομά του γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις 21 Δεκεμβρίου 1975, ο Κάρλος και πέντε άλλοι εισέβαλαν σε διάσκεψη υπουργών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, σκοτώνοντας δύο φρουρούς ασφαλείας και έναν Λίβυο οικονομολόγο, παίρνοντας ομήρους περισσότερους από 60 ανθρώπους. Αφού εξασφάλισε ένα αεροσκάφος και απελευθέρωσε κάποιους από τους ομήρους, ο Κάρλος και η ομάδα του «πέταξαν» με τους υπόλοιπους 42 αιχμαλώτους στο Αλγέρι. Εκεί ο Κάρλος έγινε δεκτός από την ηγεσία της Αλγερίας, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει λύτρα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή η πράξη εξόργισε τους ανωτέρους του PFLP, οι οποίοι είχαν ζητήσει την εκτέλεση δύο από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ και ο Κάρολος αποβλήθηκε από το PFLP το 1976.

Από τον Καντάφι στη Στάζι

Ο Κάρολος στη συνέχεια έλαβε υποστήριξη από διάφορα άτομα και ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι , οι οποίοι εξόπλισαν τον Κάρλος και του παρείχαν ασφαλή έδρα στο Ανατολικό Βερολίνο και περισσότερους από 70 μαχητές πλάι του. Ο Κάρλος ξεκίνησε να χτίζει το δικό του τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο ονόμασε Οργάνωση του Ενόπλου Αραβικού Αγώνα το 1978. Ο Κάρολος παντρεύτηκε τη Μαγκνταλένα Κοπ - Δυτικογερμανίδα μέλος του ΟΑΑΣ. Η σύλληψή της από τη γαλλική αστυνομία το 1982 προκάλεσε μια σειρά αντιποίνων.

Όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι εκείνου του έτους, η Γαλλία συγκλονίστηκε από ένα κύμα φονικών βομβιστικών επιθέσεων, μία από τις οποίες είχε ως στόχο τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Παρισιού. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και το 1983.

Ο Καρλος πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας του ‘80 άπραγος στη Συρία, όπου οι προστάτες του απαίτησαν να παραμείνει αδρανής. Η φήμη του εξασθένησε και δεν θεωρείτο πλέον σοβαρή απειλή. Ωστόσο, το 1990, όταν άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι ο ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε να στρατολογήσει τον Κάρλος για να ηγηθεί μιας τρομοκρατικής εκστρατείας εναντίον αμερικανικών και ευρωπαϊκών στόχων, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ξανάρχισαν το ανθρωποκυνηγητό τους.

Από το Σουδάν στις φυλακές

Τον εντόπισαν και τον παρακολούθησαν στο Σουδάν και το 1994 Γάλλοι πράκτορες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη Γαλλία όπου και δικάστηκε. Τον Δεκέμβριο του 1997 ο Κάρλος κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες του Μουχαρμπάλ το 1975 και των δύο αστυνομικών και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τον Νοέμβριο του 2011 δικάστηκε για τη συμμετοχή του σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που σκότωσαν περισσότερους από 10 ανθρώπους στη Γαλλία. Ο Κάρολος καταδικάστηκε τον επόμενο μήνα σε ακόμα μια ισόβια κάθειρξη. Οι γαλλικές αρχές άσκησαν πρόσθετες κατηγορίες εναντίον του Κάρλος τον Οκτώβριο του 2014 για την επίθεση με χειροβομβίδες το 1974 στο Παρίσι. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017 και ο Κάρολος καταδικάστηκε για τρίτη φορά σε ισόβια κάθειρξη. Ο Κάρλος βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γαλλίας Clairvaux Prison από το 2006. Στις ίδιες φυλακές είχε κρατηθεί ο διάσημος ρώσος αναρχικός Πέτερ Κροπότκιν. Ο Κάρλος είναι τώρα 78 χρονών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA