Μενού
  • Α-
  • Α+

Με Navtex που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (8/10) από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis αρχίζει ξανά τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Oruc Reis, μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», θα κάνουν έρευνες έως και τις 16 Δεκεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττάλειας και της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: Αμυντική συμφωνία: Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 191 «ναι»

Η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis έρχεται μία μέρα μετά την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας στη Βουλή. Όπως προκύπτει από τις συντεταγμένες, η περιοχή στην οποία θα κινείται το σεισμογραφικό σκάφος είναι τουρκικά και διεθνή ύδατα. 

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo. Το γαλλικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας. 

«Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη» 

Της Navtex είχε επίσης προηγηθεί η επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νάνσι Πελόζι, στην οποία ανέφερε πως η Άγκυρα υπονόμευσε τον αγώνα κατά του ISIS με τη στρατιωτική της επίθεση στην βορειοανατολική Συρία. Όπως μεταδίδει το Al Arabiya, ο Μπάιντεν έστειλε μια επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την οποία την ειδοποιεί για την πρόθεσή του να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη Συρία. Μια απόφαση που λαμβάνεται όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

"Η κατάσταση σε σχέση με τη Συρία, και ιδίως οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας με την διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για τη νίκη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και περαιτέρω απειλεί να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει ο Μπάιντεν στην επιστολή του προς τον Πέλοσι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA