Μενού
  • Α-
  • Α+

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους «ναι» έναντι 109 «όχι» , η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι «ναι» ψήφισε -όπως είχε προαναγγείλει- και ο ανεξάρτητος (πλέον) βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Προγήθηκε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με αφορμή το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.στην αμυντική συμφωνία

Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο του '20 ζητούσατε Rafale και φρεγάτες και σήμερα καταψηφίζετε

Ευθεία επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι το αλλάζουμε».

Απευθυνόμενος νωρίτερα, στην πρωτολογία του, προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους. «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε».

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «όχι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες

Στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία επέμεινε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε ένα λάθος αλόγιστων εξοπλιστικών δαπανών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Υποστήριξε, δε, πως δεν πρόκειται για μια ιστορική αλλά για μία «ανισοβαρή» συμφωνία, κατηγορώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απομακρύνεται από το διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που θέλει τη χώρα μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας μετατρέποντάς τη σε φυλάκιο της Δύσης.

«Η θέση μας είναι σαφής, κρυστάλλινη, διαυγής. Δεν συναινούμε σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική κι αμυντική μας πολιτική, σε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, που θυμίζουν άλλες εποχές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η στάση μας δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε μικροκομματική, αλλά στάση βαθιά πατριωτική και στάση ευθύνης απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα. Είμαστε και αποφασισμένοι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή τη λάθος κατεύθυνση στο δρόμο της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ομιλία του ξεκίνησε με δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό. Αποκρούοντας τα πυρά που είχε δεχτεί νωρίτερα από Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιλέγει να είναι η εθνική εξαίρεση σε μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα, ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε τα πυρά, κατηγορώντας τον για «κίβδηλο πατριωτισμό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA