Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1996, όταν η Γουατεμάλα θρήνησε την απώλεια 84 ανθρώπων. Ο θάνατος στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι συχνός επισκέπτης. 

Η Γουατεμάλα είναι μια φτωχή χώρα, που έχει χτυπηθεί ανελέητα από κάθε είδους φυσικό φαινόμενο: Από εκρήξεις ηφαιστείου με τη λάβα να καταπίνει ανθρώπους και χωριά, από ισχυρούς σεισμούς που άφησαν πίσω τους νεκρούς και απόγνωση, από κατολισθήσεις με τόνους λάσπης να πνίγουν τους κατοίκους, όμως αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 1996 δεν είχε να κάνει με φυσικό φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου, πέφτει αεροπλάνο στις Άνδεις - Οι επιζήσαντες θα φάνε τους συντρόφους τους για να επιβιώσουν

Ήταν ένα ανθρώπινο τραγικό λάθος που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους!

https://www.youtube.com/watch?v=wQ9iIyUGP-kΉταν αγώνας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γινόταν στη Γαλλία το 1998. Βράδυ Τετάρτης και όλοι οι δρόμοι κατέληγαν στο «Ματέο Φλόρε». Στο εθνικό στάδιο της, η Γουατεμάλα υποδεχόταν την Κόστα Ρίκα. Ο κόσμος δεν κρατιόταν. Το ματς ήταν καθοριστικό και ο αντίπαλος μισητός! Στις εξέδρες από νωρίς  είχαν μπει περίπου 60.00 οπαδοί, οι περισσότεροι ντυμένοι στα γαλανόλευκα, τα παραδοσιακά χρώματα της Γουατεμάλας, Το γήπεδο ήταν χωρητικότητας μόλις 45.000 θεατών! Ήταν προφανές ότι πολλά εισιτήρια που είχαν πουληθεί ήταν προϊόντα πλαστογράφων.

Κι έτσι άρχισε το κακό

Μία ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας οι οπαδοί συνέχισαν να μπαίνουν στο γήπεδο ανακαλύπτοντας ένα στενό διάδρομο. Καθώς οι μπροστινοί δεν είχαν πού να πάνε, άνθρωποι ενδιάμεσα άρχισαν να ασφυκτιούν και να ποδοπατούνται. Οι τσακωμοί δεν άργησαν και τα επεισόδια οδήγησαν την κατάσταση στο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο πανικός που ακολούθησε ήταν φυσικό επακόλουθο. Όταν ο πρόεδρος της Γουατεμάλας έδωσε εντολή να μην αρχίσει το ματς, ήταν ήδη αργά. Οι νεκροί που καταμετρήθηκαν – ανάμεσά τους και παιδιά – έφταναν τους 84!

Οι σοροί σε σειρές στο τερέν!

Οι άνθρωποι του γηπέδου έβγαζαν τις σορούς από το τούνελ και τις έβαζαν σε σειρές στον αγωνιστικό χώρο! Οι συγγενείς αναζητούσαν απεγνωσμένα τους δικούς τους ανθρώπους. Στον χώρο που θα παιζόταν ποδόσφαιρο, τώρα είχε γίνει ένα απέραντο νεκροκρέβατο

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στους συγγενείς των θυμάτων. Ο Πρόεδρος της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος: «Τι σημασία έχει το ποδόσφαιρο τώρα;» δήλωσε ο προπονητής της Γουατεμάλας, Οράσιο Κορντέρο.

Για την τραγωδία κατηγορήθηκαν 13 υπεύθυνοι ασφαλείας και διευθυντές του σταδίου, αλλά γρήγορα απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες. Ουδείς ποτέ λογοδότησε για το κακό που χτύπησε τότε τη φτωχή Γουατεμάλα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA