Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια επιγραφή γραμμένη σε ένα θραύσμα βάζου η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 3.450 χρόνια ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Tel Lachish στο Ισραήλ και σύμφωνα με ερευνητές μπορεί να είναι ο χαμένος «κρίκος» στην ιστορία της εξέλιξης του αλφάβητου. Σύμφωνα με την ομάδα του Αυστριακού αρχαιολόγου Felix Höflmayer το συγκεκριμένο θραύσμα χρονολογείται στον δέκατο πέμπτο αιώνα π.Χ., και αυτή τη στιγμή είναι η παλαιότερη αλφαβητική επιγραφή που έχει εντοπιστεί στο Νότιο Λεβάντε. Στη μελέτη που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Antiquity αναφέρεται ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η παλαιότερη επιγραφή που χρησιμοποιεί ένα σύστημα γραμμάτων για να αναπαραστήσει ήχους ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται στη 12η δυναστεία, δηλαδή γύρω στο 1981 π.Χ. έως το 1802 π.Χ.

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Καλόγρια ανακάλυψε χειρόγραφο του Δάντη – Χρονολογείται περί το 1280

Στη συνέχεια συναντάμε δείγματα αλφάβητου στην περιοχή του Λεβάντε γύρω στο 1300 π.Χ. επομένως, η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ο χαμένος σύνδεσμος και μπορεί να ρίξει φως στην ιστορία της εξέλιξης της γραφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι  γύρω στον 11 αιώνα π.Χ. στην ίδια περιοχή αναπτύχθηκε το λεγόμενο φοινικικό αλφάβητο. Σ' αυτό βασίστηκαν το αραμαϊκό και το ελληνικό αλφάβητο. Στο αραμαϊκό αλφάβητο πιθανόν βασίστηκαν με τη σειρά τους τα αλφάβητα της ινδικής οικογένειας, καθώς και το αραβικό αλφάβητο. Από το ελληνικό αλφάβητο προέρχονται το λατινικό και το κυριλλικό αλφάβητο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA