Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλοι παραγωγοί άνθρακα, όπως η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή, δεσμεύονται να απομακρυνθούν από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, αναφέρει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται, ότι ο άνθρακας αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό υπέρ της κλιματικής αλλαγής. Συνολικά, 190 έθνη και οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την παραγωγή άνθρακα. 

Διαβάστε ακόμη: Μπιλ Γκέιτς: Φτιάχνει φάρμα στην Τουρκία για την κλιματική αλλαγή, αλλά χρησιμοποιεί το πιο ρυπογόνο γιοτ στον κόσμο

Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, δεν υπέγραψαν τη δέσμευση. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν όλες τις επενδύσεις στη νέα παραγωγή ενέργειας από άνθρακα στο εσωτερικό τους και στο εξωτερικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν σταδιακά την ενέργεια από άνθρακα το 2030 για τις μεγάλες οικονομίες και το 2040 για τις φτωχότερες χώρες, ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το τέλος του άνθρακα είναι ορατό», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Kwasi Kwarteng.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση της χρήσης άνθρακα παγκοσμίως, εξακολουθεί να αποτελεί το 37% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2019. Χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Πολωνία και η Ινδία θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις για να κάνουν καθαρότερους τους ενεργειακούς τους τομείς. Το μεγάλο ζήτημα, όμως, είναι να πειστούν και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του άνθρακα που μέχρι στιγμής αντιστέκονται στην αλλαγή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA