Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Walt Disney γεννήθηκε στον Δεκέμβριο του 1901. Πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια είχε αποφασίσει πως η δημιουργία κινουμένων σχεδίων είναι η δουλειά που του ταιριάζει. Το 1923 μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ. Σε εκείνο το μέρος «γεννήθηκε» από τη γραφίδα του ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη ίσως φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, αλλά και ο Πλούτο, ο Ντόναλντ, ο Γκούφι και πολλοί άλλοι «χάρτινοι» ήρωες, που ακόμα και σήμερα αποτελούν πηγή γέλιο του για εκατομμύρια παιδιά (μικρά και μεγάλα) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από εκεί και πέρα η πορεία του Είναι γνωστή. Κατέκτησε τα πάντα και η ζωή του ήταν γεμάτη φως. Είχε, όμως, και πολλές σκοτεινές σελίδες. Πολλές αθέατες πτυχές που έγιναν γνωστές πολλά χρόνια αργότερα.

Αντικομουνιστής μέχρι το κόκκαλο

Ο Walt Disney ήταν αντικομουνιστής. Ήταν όμως και άνθρωπος του Χόλιγουντ. Αυτές τις δυο «ιδιότητές» του, φρόντισε να εκμεταλλευτεί ο διαβόητος διοικητής του FBI, Edgar Hoover ο οποίος αφού τον πλησίασε τον στρατολόγησε ως μυστικό πράκτορα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ για να του «δίνει» τους κομμουνιστές. Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Νοεμβρίου του 1940. Ο Walt Disney το έκανε με μεγάλη του χαρά και μάλιστα από ένα σημείο και έπειτα έγινε... «Βασιλικότερος του Βασιλέως».

Ειδικά μετά τη μεγάλη απεργία του 1941 που λίγο έλειψε να προκαλέσει τη χρεοκοπία της εταιρείας του, ο Walt Disney έγινε μέγας κυνηγός των κομμουνιστών! Έφτασε στο σημείο να καταδίδει ακόμα και τους έμπιστους υπαλλήλους του στις ομοσπονδιακές αρχές αν υποπτευόταν σχέσεις με τη μαρξιστική ιδεολογία. Υπήρξε από τους πιο πρόθυμους συνεργάτες της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Μακάρθι. Το 1950 καταδικάστηκαν δέκα σεναριογράφοι και σκηνοθέτες για προσβολή προς το Κογκρέσο, επειδή τρία χρόνια νωρίτερα είχαν αρνηθεί να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης.

Στις 24 Οκτωβρίου 1947 κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, καταδεικνύοντας ως κομμουνιστές καλλιτέχνες του Χόλιγουντ για λογαριασμό του Edgar Hoover. Επίσης, κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και αντισημιτισμό, όπως και για την πρόσκληση στη Λένι Ρίφενσταλ, σκηνοθέτιδα και κινηματογραφίστρια του Χίτλερ, να επισκεφθεί το στούντιό του λίγο μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων!

Η επίσκεψη του Χρουστσόφ στα στούντιο που... δεν έγινε ποτέ

Η πολιτική δράση του Walt Disney έριξε βαριά σκιά στο «μαγικό βασίλειο» που ο ίδιος έφτιαξε. Παρά τα αντικομουνιστικά του αισθήματα, όμως, ο ίδιος δε φαίνεται να ήταν στο στόχαστρο των κομμουνιστών. Ενδεικτικό είναι πως τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο ηγέτης τότε της ΕΣΣΔ, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, θέλησε να επισκεφτεί την Disneyland. Ταξίδεψε μέχρι το Χόλιγουντ για να δει από κοντά το στούντιο της 20th Century Fox. Εκεί τον περίμενε ο πρόεδρός της, ο ελληνικής καταγωγής, Σπύρος Σκούρας, ακόμα πιο φανατισμένος αντικομουνιστής από τον Walt Disney, ο οποίος τα έψαλε στον σοβιετικό ηγέτη για τις... αντικαπιταλιστικές τουπόψεις και η συνάντηση δεν πήγε καθόλου καλά!

Ο Χρουστσόφ άφησε πίσω του αυτό το επεισόδιο και είπε να δει την παραμυθοχώρα του Walt Disney εκείνος όμως δεν ήθελε καν να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και έτσι είπαν στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης πως δεν μπορούσε να πάει γιατί κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλειά του μέσα σε τέτοιο πλήθος! Ο Χρουστσόφ έχασε τελικά την ψυχραιμία του: «Τι πρέπει να κάνω; Να αυτοκτονήσω; Τι είναι αυτά τα πράματα! Υπάρχει καμιά επιδημία χολέρας εκεί; Ή έχουν βάλει γκάγκστερ να με ξεκάνουν»;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA