ΔΙΕΘΝΗ
13/11/2021 16:29

Βλαντίμιρ Πούτιν: Κατηγορεί τη Λευκορωσία για το φυσικό αέριο, τη... δικαιώνει για τη μεταναστευτική κρίση

Ο Πούτιν ενοχλήθηκε έντονα από το γεγονός πως ο Λουκασένκο δεν τον ρώτησε πριν απειλήσει την Ευρώπη για διακοπή παροχής φυσικού αερίου - Αλλά δεν θεωρεί υπεύθυνη τη Λευκορωσία για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Βλαντίμιρ Πούτιν: Κατηγορεί τη Λευκορωσία για το φυσικό αέριο, τη... δικαιώνει για τη μεταναστευτική κρίση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Πολεμικό παραμένει το κλίμα ανάμεσα σε Ρωσία και Λευκορωσία, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να στέλνει απειλητικό μήνυμα στον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πώς εάν διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη (εξαιτίας της οποίας οι τιμές εκτοξεύτηκαν), τότε θα υπάρξει... πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Πούτιν ενοχλήθηκε έντονα από το γεγονός πως ο Λουκασένκο δεν τον ρώτησε πριν απειλήσει την Ευρώπη με άμεση διακοπή παροχής φυσικού αερίου και άλλων αγαθών που διέρχονται μέσω της χώρας του.

Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ - Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία. Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom.

«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας.

«Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Πούτιν: «Φταίνε οι δυτικές χώρες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση που επικρατεί στα σύνορα με την Πολωνία. Τόνισε πως οι δυτικές χώρες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, παρά η Λευκορωσία, επικαλούμενος μάλιστα τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Λευκορωσίας, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί για την πρόκληση μιας «υβριδικής επίθεσης» μέσω των πτήσεων που μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τους σπρώχνουν παράνομα προς την Πολωνία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Μινσκ, ο Πούτιν δήλωσε, ότι κατά την άποψή του στο συγκεκριμένο θέμα δεν ευθύνεται η Λευκορωσία: «Ας μην ξεχνάμε από που προκλήθηκαν αυτές οι κρίσεις με τους μετανάστες… Είναι η Λευκορωσία μία αρχική αιτία πρόκλησης αυτών των προβλημάτων; Όχι, οι αιτίες προκλήθηκαν από τις ίδιες τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ ΠΟΛΩΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ