Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2021 όταν μαθεύτηκε σε όλη την Κίνα η καταγγελία της Πενγκ Σουάι που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η 35χρονη τενίστρια ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας και αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ζανγκ Γκαολί. Έκτοτε η τύχη της αγνοείται και η υπόθεση έχει προκαλέσει μέχρι και αντιδράσεις στον ΟΗΕ

Διαβάστε ακόμη: Εξαφάνιση γνωστής αθλήτριας τένις μετά την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση - Μηνύματα από Τζόκοβιτς, Οσάκα 

Σύμφωνα με ένα στιγμιότυπο οθόνης του επαληθευμένου λογαριασμού της Πεννγκ Σουάι στο Weibo (το κινέζικο Τwitter), η τενίστρια ανάφερε πως ο Ζανγκ Γκάολι (σήμερα είναι 75 ετών), ο οποίος έγινε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνας, την βίασε. Στο κείμενό της, 1.600 λέξεων, η 35χρονη Πενγκ κατήγγειλε ότι πριν από τρία χρόνια, ο Ζανγκ, παλιός της γνώριμος, την κάλεσε σπίτι του να παίξουν τένις και τη βίασε. Οι δυο τους διατηρούσαν σεξουαλική σχέση πριν από πολύ καιρό, η οποία ενδεχομένως ξεκίνησε το 2007 και διήρκεσε κάποια χρόνια. 

Το κείμενο εξαφανίστηκε μισή ώρα μετά, αλλά είχε προλάβει να γίνει viral στην Κίνα και να συζητείται παντού. Ηταν η πρώτη δημόσια κατηγορία #MeToo κατά ανώτατου στελέχους του ΚΚΚ. Μαζί με το κείμενο, όμως, εξαφανίστηκε και η Σουάι, η τύχη της οποίας αγνοείται, καθώς δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από εκείνη την ημέρα. Το όνομα Πενγκ Σουάι δεν είναι καν στο κινεζικό διαδίκτυο μετά την ανάρτηση.

https://twitter.com/martinaldro/status/1455730609700093953?ref_src=twsrc^tfw

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις Γυναικών (WTA) ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλα τα τουρνουά της στην Κίνα αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση για την τύχη της Πενγκ Σουάι, δήλωσε ο Στιβ Σάιμον, διευθύνων σύμβουλος της WTA. Ο Σάιμον έλαβε ένα email, το οποίο υποτίθεται ότι έστειλε η Σουάι, γράφοντας ότι το κείμενό της με την καταγγελία κατά του Ζανγκ ήταν ψεύτικο και ότι η ίδια είναι καλά και αναπαύεται σπίτι της. Ο Σάιμον δήλωσε ότι η ομοσπονδία θεωρεί το email παραπλανητικό και ότι αποκλείει να το έχει στείλει η ίδια με τη θέλησή της.

https://twitter.com/CGTNOfficial/status/1461025491842916358?ref_src=twsrc^tfw

#WhereIsPengShuai

Με το hashtag #WhereIsPengShuai, η κοινότητα του τένις ανησυχεί στα κοινωνικά δίκτυα για την τύχη της Κινέζας παίκτριας, η οποία αγνοείται. Μάλιστα, μέχρι και η Μαρία Σάκκαρη πόσταρε για την εξαφάνισή της. Την ανησυχία τους για την τύχη της Σουάι εξέφρασαν και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι του τένις, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, η Ναόμι Οσάκα, η Μπίλι Τζιν Κινγκ. 

https://twitter.com/mariasakkari/status/1461389682663694343?ref_src=twsrc^tfw

Παρέμβαση ΟΗΕ 

Ο ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή αποδείξεις ότι η Πενγκ Σουάι είναι καλά. «Θα ήταν σημαντικό να έχουμε αποδείξεις για τον τόπο όπου βρίσκεται και να μάθουμε αν είναι καλά. Και ζητούμε επίμονα να διεξαχθεί με κάθε διαφάνεια έρευνα για τις κατηγορίες της για σεξουαλική επίθεση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Λιζ Τρόσελ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Ζητούμε να διεξαχθεί έρευνα με κάθε διαφάνεια. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται με όλες τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση», επέμεινε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «οι σεξουαλικές επιθέσεις υφίστανται σε όλες τις κοινωνίες».

Ποια είναι η Πενγκ Σουάι 

Η Πενγκ Σουάι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1986, στην επαρχία Χουνάν στην Κίνα. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε να παίζει τένις με τη βοήθεια ενός θείου της που ήταν προπονητής. Σε ηλικία 13 ετών υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς και σε ηλικία 15 ετών κέρδισε τον πρώτο της τίτλο. Έναν χρόνο αργότερα, στάλθηκε στις ΗΠΑ για εκπαίδευση και σύντομα έγινε επαγγελματίας παίκτρια. Το 2004 μπήκε για πρώτη φορά στις 100 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και το 2005 έφτασε στην 31η θέση και ήταν το νούμερο ένα single γυναικών στην Κίνα εκείνη την εποχή. Κατατάχθηκε στην παγκόσμια κατάταξη Νο.1 στο διπλό από τη WTA και έγινε η πρώτη Κινέζα τενίστρια που το έκανε (άνδρες ή γυναίκες, και σε μονό ή διπλό) τον Φεβρουάριο του 2014.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA