Μενού
  • Α-
  • Α+

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού Ομικρον είναι «πολύ μεταδοτική» και απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποίησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), έπειτα από έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Βρετανίας. «Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής της Covid-19, που απαιτεί επείγουσα δράση», εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Μετάλλαξη Ομικρον: Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέκαμψε δύο ελληνικά γράμματα

«Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες», προσθέτουν για τη χώρα αυτή της νότιας περιοχής της αφρικανικής ηπείρου, η οποία ταυτοποίησε αυτή τη νέα παραλλαγή, προτού εκφράσουν λύπη για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν επίσης «τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια» προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας «επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, καθώς και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, οι χώρες της G7 δεσμεύονται «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Ομικρον». «Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Στο τραπέζι έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η μετάλλαξη Ομικρον, έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή με θέμα τις εξελίξεις για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Η Αθήνα περιμένει την επίσημη ενημέρωση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Την ανησυχία που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για τη μετάλλαξη Ομικρον είχε επισημάνει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναλυθεί η νέα μετάλλαξη Ομικρον από τους ειδικούς», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η ίδια. «Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, Κυριακή, η φον ντερ Λάιεν, καλώντας τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις ώστε να δώσουν στους επιστήμονες το περιθώριο που χρειάζονται για να αναλύσουν την παραλλαγή.

«Οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων» της Ομικρον, πρόσθεσε. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο», συνέχισε, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής, η οποία δε θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιο τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών, εξήγησε.

«Η μετάλλαξη Ομικρον έχει εκτοπίσει την Δέλτα - Υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο»

Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος Ομικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορονοϊού, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος Ομικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Δέλτα» τόνισε. Όπως εξήγησε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο. Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη Ομικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος Ομικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο. «Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το Ομικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε. «Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.

Τζο Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει λόγος για πανικό»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του επιδίωξε σήμερα, Δευτέρα (29/11) να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Ομικρον και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανικό» μπροστά στην εξάπλωσή της, σε μια ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο. «Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Αλλωστε, ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον, επισήμανε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους, όπως και να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και σε δημόσιους χώρους, εκτιμώντας πως «αργά ή γρήγορα» αυτή η νέα παραλλαγή θα εμφανιστεί επίσης στις ΗΠΑ. «Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής εδώ στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Σας παρακαλώ, φοράτε τη μάσκα σας όταν βρίσκετε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους, γύρω από άλλους ανθρώπους».

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «δεν αναμένει σε αυτή τη φάση» νέους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια ούτε μέτρα lockdown στις ΗΠΑ, μπροστά στη νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19. «Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση», δήλωσε, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής. Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας».

Ερωτηθείς, στο μεταξύ, για μια ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ για να πετάξει κανείς σε πτήσεις εσωτερικού στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε: «Σε αυτή τη φάση, αυτό δεν αποτελεί σύσταση» της επιστημονικής κοινότητας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι θα παρουσιάσει την Πέμπτη μια λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA