ΔΙΕΘΝΗ
29/11/2021 20:09

Κορονοϊός - Μετάλλαξη Ομικρον: Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέκαμψε δύο ελληνικά γράμματα

Όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να παραλλάσσεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε το ελληνικό αλφάβητο για να ονομάσει τις μεταλλάξεις, με σκοπό να αποφευχθούν οι διακρίσεις κατά των χωρών όπου πρωτοεμφανίστηκαν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός - Μετάλλαξη Ομικρον: Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέκαμψε δύο ελληνικά γράμματα
Πηγή: APimages, Unsplash
Ανάγνωση:

Όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να παραλλάσσεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε το ελληνικό αλφάβητο για να ονομάσει τις μεταλλάξεις, με σκοπό να αποφευχθούν οι διακρίσεις κατά των χωρών όπου πρωτοεμφανίστηκαν. Έτσι, με το νέο σύστημα η αποκαλούμενη «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. έγινε «Άλφα», η νοτιοαφρικανική Β.1351 «Βήτα», η βραζιλιανική P.1 «Γάμα», η ινδική B.1.617.2 «Δέλτα».

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Πολύ διαφορετικά τα συμπτώματα από της Δέλτα

Ο ΠΟΥ είχε μείνει στη μετάλλαξη «Μ» και το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό ονομάστηκε «Ομικρον» και παραλείφθηκαν δύο ελληνικά γράμματα. Σύμφωνα με τους New York Times, αρμόδιοι αξιωματούχοι επέλεξαν την ονομασία «μετάλλαξη Ομικρον» διότι θεώρησαν πως το γράμμα «Νι» θα ήταν πολύ εύκολο να μπερδευτεί με τη λέξη «new» (νέο). Παράλληλα, το «Ξι», «Xi» σε λατινικούς χαρακτήρες, παρότι φωνητικά διαφορετικό, τυχαίνει να συμπίπτει με το επίθετο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζιπίνγκ (Xi Jinping), κάτι που ενδεχομένως δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις.

«Το "Ν" εύκολα συγχέεται με το “new” και το “Xi” δεν ήταν συνηθισμένο καθώς αποτελεί ένα κοινό επίθετο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, ερωτηθείς σχετικά. Ο ίδιος εξήγησε πως η πολιτική του ΠΟΥ απαιτεί «την αποφυγή αναφορών που μπορεί να αποδειχτούν προσβλητικές στις όποιες πολιτισμικές, κοινωνικές, εθνικές, τοπικές, επαγγελματικές ή εθνοτικές ομάδες».

Ο ΠΟΥ δεν είχε εξηγήσει γιατί παρέκαμψε τα δύο γράμματα του ελληνικού αλφάβητου, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις για φερόμενη υπερβολική «διακριτικότητα» του διεθνούς φορέα απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ έγραψε στο Twitter: «Αν ο ΠΟΥ φοβάται τόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πώς θα τον εμπιστευτούμε για να τους εγκαλέσει (σ.σ τους Κινέζους) όταν προσπαθήσουν την επόμενη φορά να συγκαλύψουν μια καταστροφική παγκόσμια πανδημία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ