Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επεκτατικές τάσεις που εμφανίζει η Ρωσία προς την Ουκρανία, αποτελούν ένα τεράστιο θέμα τριβής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν άμεσα συζήτηση (πιθανότατα τηλεφωνική) και εκεί θα τεθούν επί τάπητος οι ισορροπίες που μπορεί να καθορίσουν τις διεθνείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις με φόντο την Ουκρανία.

Μιλώντας την Παρασκευή (3/12) στο συνέδριο «Reuters Next», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι ο Μπάιντεν θα δηλώσει ανοιχτά στον Πούτιν ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απερίσκεπτη ή επιθετική ενέργεια της Μόσχας, αλλά και να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Ελπίζω πως όχι». Πρόσθεσε ότι για να αποκλιμακωθεί η κρίση, θα πρέπει η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Τζεν Ψάκι: «Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια»

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος για δράση εάν η Ρωσία αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία πριν από την επικοινωνία που προγραμματίζεται ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει κυρώσεις ή άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον η Μόσχα αποφασίσει επιτεθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προβαίνει σε ενέργειες που δείχνουν ότι θέλει να εισβάλει στη γειτονική χώρα: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Είναι μια περιοχή για την οποία έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες», πρόσθεσε. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας για την Ουκρανία παραμένει υπό εξέταση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο στρατιωτικός σχεδιασμός είναι μέρος του συνολικού σχεδίου του Μπάιντεν για την Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA