Μενού
  • Α-
  • Α+

To αίτημα της αυστραλιανής κυβέρνησης για καθυστέρηση της ακρόασης για την έκδοση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά δύο ημέρες απορρίφθηκε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου. Η Κάρεν Άντριους, υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, υπέβαλε αίτημα το Σάββατο ζητώντας «να αναβληθεί η τελική ακρόαση για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022»  πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά, χωρίς να αναφερθούν οι λόγοι για το αίτημα αναβολής. 

Ετσι η ακρόασή του για την έκδοση βίζας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 10 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα. Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την ακύρωση της βίζας του, ο Τζόκοβιτς θα απελαθεί μόλις γίνουν οι κατάλληλες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις.

Η απάντηση των δικηγόρων του Τζόκοβιτς και οι αντιδράσεις

Το συγκεκριμένο αίτημα της αυστραλιανής κυβέρνηση ήρθε λίγες ώρες αφότου η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς υπέβαλε έγγραφο 35 σελίδων που περιγράφει την υπεράσπιση του παίκτη ενάντια στην απόφαση να ακυρώσει την προσωρινή του βίζα. Σύμφωνα με αυτό του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση ενόψει του Australian Open, καθώς είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον Covid-19.

Ωστόσο σε μια επιστολή με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, η οποία διέρρευσε σε δημοσιογράφους, φαίνεται ότι οι διοργανωτές του Australian Open ενημέρωσαν εσφαλμένα τους μη εμβολιασμένους παίκτες ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Αυστραλία για να λάβουν μέρος στο τουρνουά.

Τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο επιβεβαίωσαν ότι ο Τζόκοβιτς, ο οποίος έχει εκφράσει προηγουμένως την αντίθεσή του στα εμβόλια και τις εντολές εμβολίων για τον Covid-19, ήταν ανεμβολίαστος όταν έφτασε στην Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου.

Ο Τζόκοβιτς βρίσκεται επί του παρόντος περιορισμένος σε χώρο προσωρινής κράτησης στη Μελβούρνη, καθώς προσβάλλει νομικά την ακύρωση της βίζας του ενόψει του Australian Open αυτού του μήνα.

Χάος στη Σερβία

Η κράτηση του Τζόκοβιτς στο Park Hotel, ένα Εναλλακτικό Μέρος Κράτησης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, από την Πέμπτη έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή. Υποστηρικτές έχουν συγκεντρωθεί έξω ζητώντας την απελευθέρωσή του, ενώ άλλοι έχουν επισημάνει τη δεινή κατάσταση των περίπου 30 προσφύγων που κρατούνται επίσης στο ξενοδοχείο.

Πίσω στην πατρίδα του Τζόκοβιτς, τη Σερβία, οι γονείς του έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες για τις συνθήκες που λένε ότι υπόκειται ο γιος τους ως «αιχμάλωτος» στο ξενοδοχείο - έναν ισχυρισμό που οι Αυστραλοί αρνούνται. «Είναι ελεύθερος να φύγει όποτε επιλέξει να το κάνει και η Συνοριακή Δύναμη θα το διευκολύνει πραγματικά», είπε ο Κάρεν Άντριους, υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, στο ABC την Παρασκευή.

Σε συνέντευξή του στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό RTV Pink της Σερβίας το Σάββατο, η πρωθυπουργός της χώρας Άνα Μπρνάμπιτς είπε ότι ο Τζόκοβιτς θα λάβει «γεύματα χωρίς γλουτένη, εξοπλισμό γυμναστικής και φορητό υπολογιστή» όσο συνεχίζει να κρατείται.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, ο Τζόκοβιτς έχει επανειλημμένα ζητήσει να μεταφερθεί σε «πιο κατάλληλο μέρος κράτησης που θα του επέτρεπε να προπονηθεί» ενόψει του Australian Open. Η Μπρνάμπιτς είπε ότι μίλησε με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την απόφαση να κρατήσει τον Τζόκοβιτς στο Park Hotel, όσο αυτός αναμένει την έκβαση της νομικής του υπόθεσης.

«Βρίσκεται ακόμα στο Park Hotel, αλλά ελπίζω να κάναμε τη διαμονή του λίγο πιο υποφερτή με τις παραχωρήσεις που πήραμε για αυτόν», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA