ΔΙΕΘΝΗ
26/01/2022 11:02

Γερμανία: Μπλόκο στην ενίσχυση Ουκρανίας με οπλισμό - Πυρ ομαδόν από Πολωνία, Λετονία

Με απογοήτευση και ανησυχία αντιμετωπίζουν οι υποστηρικτές της Ουκρανίας, Πολωνία και Λετονία την απαγόρευση αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού που τηρεί η Γερμανία, σε μία κρίσιμη συγκυρία μπροστά στην επικείμενη πολεμική σύρραξη με Ρωσία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Γερμανία: Μπλόκο στην ενίσχυση Ουκρανίας με οπλισμό - Πυρ ομαδόν από Πολωνία, Λετονία
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Συνεχίζει να γράφεται από μόνο του το θρίλερ που έχει καθηλώσει την υφήλιο. Καθώς η Ρωσία επιμένει να δείχνει τα δόντια της στο Κίεβο, η Γερμανία απέχει από την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο απειλούμενο κράτος, με την Πολωνία και τη Λετονία να ασκούν σκληρή κριτική στη στάση αυτή.

Διαβάστε επίσης: «Ψυχροπολεμικό» κλίμα λόγω Ουκρανίας: Ο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν

Η όλο και αυξανόμενη απειλή μίας επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει ένα επικίνδυνο τανγκό με τη Ρωσία, καθώς οι δυνάμεις της δύσης στέλνουν οπλισμό και στρατιωτικές δυνάμεις στην διακυβευόμενη Ουκρανία και απειλούν με κυρώσεις τον Πούτιν, ο οποίος από την μεριά του κρατά ασφυκτικά την πίεση με τη λαβή που έχει στους ορυκτούς πόρους.

Από την άλλη, η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται δυσαρεστημένη με τη στάση της Γερμανίας που έχει αποφασίσει την απαγόρευση αποστολής οποιουδήποτε οπλισμού γερμανικής προέλευσης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι δήλωσε ανήσυχος με τη στάση του Βερολίνου απέναντι στη στρατιωτική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. «Μεταξύ άλλων, είναι μεγάλη απογοήτευση η άρνηση συναίνεσης της Γερμανίας για την προμήθεια όπλων...σε ένα κράτος που ετοιμάζεται να αμυνθεί απέναντι στον εχθρό», δηλώνει, ενώ με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Αρτίς Παμπρίκς, θεωρεί τον αποκλεισμό της Γερμανίας «μέγα λάθος». Η απογοήτευση των συμμάχων του Κιέβου δεν είναι άδικη, καθώς το γερμανικό μπλόκο στα όπλα σημαίνει υποχρεωτική απραξία και για συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Εσθονία για παράδειγμα, στην οποία οι ΗΠΑ πόνταραν ως hub για την αποστολή εξοπλισμού τους στην Ουκρανία, μένει τώρα με τα χέρια δεμένα λόγω της γερμανικής απραξίας.

Πηγή: AP

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ο δισταγμός αυτός δε φαντάζει παράλογος αν λάβει κανείς δύο τινά. Από τη μία, η επίσημη γραμμή που κρατάει το Βερολίνο είναι αυτή της ιστορικής ευθύνης απέναντι στη Ρωσία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος και από την άλλη, η πολιτική της αποχής είναι μία πάλαι τηρούμενη στάση της γερμανικής ηγεσίας που δε θα ήθελε να σπάσει για «ψύλλου πήδημα». Εδώ βέβαια δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο μικρό. Κάτω από το επικοινωνιακό κουκούλωμα υπάρχει και η πιο ουσιαστική σχέση των δύο κρατών, αφού ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία δε θα ήθελε να προγκήξει έναν Πούτιν που γυρίζει τη στρόφιγγα για το 40% του συνολικού εισαγόμενου φυσικού αερίου των κρατών-μελών.

Πηγή: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ